Mi Abonyunk - Kis község, nagy ünnep: 150 éves a karai katolikus egyházközség
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.04.18. 21:39

Tavaly nyáron adtunk hírt arról, a jászkarajenői Katolikus Egyházközség fennállásának 150. évfordulóját ünnepli. A jeles évforduló alkalmából már a tavalyi esztendőben szerveztek programokat, de az idei évben következik a beteljesülése munkájuknak, mely egy május 4-én megrendezésre kerülő ünnepi programban és egy míves egyháztörténeti kiadványban ölt testet. Ennek apropóján beszélgettem Varga Sándor plébániai kormányzóval. A plébánia épületében jelenleg is folynak a felújítási munkálatok, nagy fába vágták a fejszéjüket, egy közösségi terem kialakítását végzik. Ha minden reményeik szerint alakul, így az időjárás is kegyes lesz hozzájuk, akkor május 4-re készen is lesznek. A beruházás költségeit adományokból, és az idei jótékonysági bál bevételeiből fedezik, az összes költsége 1,5 millió forint körüli összeg.

 

„ Nagyon várjuk már május 4-ét! „- mondja Varga Sándor, aki boldogan újságolja el, hogy a Mária Rádió Ceglédi stúdiójában, ahol ő maga is segédkezik, vezet műsort is, az ünnepi napon celebrált Szentmisét élőben közvetítik május 4-én a tervek szerint„ Március 6-án indult a Mária Rádió Ceglédi Stúdiójának önálló adása, minden nap délután négytől nyolcig helyi műsorfolyam van, mely fogható a 88,3-as frekvencián. A mostani ünnepi rendezvényre egy LEADER pályázatot nyújtottunk be és sikeresen szerepeltünk. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a teljes hárommillió forintot felhasználhatjuk, amit kértünk a pályázaton.

Egy helyi egyháztörténeti kiadványt is készítettünk, melyen az utolsó simításokat végezzük, püspöki lektorálás alatt van a könyv. Ha minden jól halad, akkor jövő hét elején nyomdába kerül, és az ünnepre elkészül az 1000 példányos, 230 oldalas, A / 5-ös méretű könyv. Nagyon sokat dolgoztunk vele, a Historia Domusból sok anyagot használtunk fel hozzá, de sok helyi segítséget is kaptunk hozzá a lakosságtól, melyet ezúton is hálásan köszönünk. Felhasználtuk hozzá az idősebb korosztály beszámolóit, emlékeit, régi fényképeket is. Az Egyházmegyei Levéltárban nem volt ezzel kapcsolatban megfelelő mennyiségű anyag sajnos, de a helyi értékekkel kipótoltuk. Erdeiné Tóth Klára, és Hajnalné Terjéki Dorottya rengeteget dolgoztak az előkészületekkel, de kiemelném Budai Sándort is, akinek az ötleteit használtuk szervezés során. Ő volt a patrónusa a programnak, annak, hogy elindulhassunk és megszervezhessük az évfordulós ünnepséget. Még nagyon sokan mások is segítettek természetesen, fel sem tudnám sorolni a neveket a teljesség igényével. Kiemelendő az önkormányzat pozitív, segítő hozzáállása, mert nem tudtam és nem tudok lehetetlent kérni. Mondhatom, hogy a kiadvány valójában püspöki segédlettel készült, mert Varga Lajos püspök végig figyelemmel kísérte az alkotó munkát, és ő a lektora a könyvnek. Az ünnepi napra, május 4-ére Dr. Beer Miklós megyés püspök úr érkezik személyesen. „- mondta el lapunknak Varga Sándor plébániai kormányzó

 

A program valóban felemelőnek, és rendkívül színvonalasnak ígérkezik május 4-én. Ha tehetik tartsanak a jászkarajenői hívekkel. Katolikus Szentmisét celebrál reggel 9 órától a helyi templomban Dr. Beer Miklós megyés püspök, 10.30-tól az évfordulóra készült könyv bemutatóját tartják, majd déltől Maczkó Mária népdalénekes előadása következik. 13 órától agapé lesz a plébánia udvarán. 14.30-tól kulturális, hagyományőrző programokkal kedveskednek a lakosságnak és a napot az Örökség zenekar koncertje zárja este hét órától. A rendezvényekre a belépés díjtalan és könyvet minden megjelent vendég térítésmentesen megkaphatja.

„ 1894. augusztus 16-án Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelték a neogótikus stílusban megépült római katolikus templomot. „ –írja a szakirodalom. A maga nemében páratlan épület előtt is fejet hajtanak a hívek ebben az esztendőben.

 

Lőrinczy Veronika

Közélet:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok