Mi Abonyunk - Te is szereted a Tibi csokit? Nekem a kedvencem- Nem csak a Mamáé
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.02.05. 22:12

És mindezt nem csak azért mondom, mert a kedvenc Párom neve is Tibi, hanem azért mert kisgyermekkorom óta falom a különböző töltelékekkel ízesített finomságokat. Legalább ez megmaradt a gyermekkorom ízei közül. Sok egyéb viszont sajnos már nem. Most megmutatom Önöknek, hogy honnan ered a Tibi csoki, hova fejlődött. Mindezt képes beszámolóval teszem meg. Emlékeznek még? A fő szlogen az volt egykor: „ tibi em csak a mama kedvence! „- nos én erre nem emlékeztem. Viszont múltidézőnek, nosztalgiának jó lesz ez a kis írás. Azoknak az Olvasóknak pedig, akik még túl fiatalok ahhoz, hogy nosztalgiázzanak, jó lesz arra, hogy tudják: A Tibi vélhetően örök! Szeretettel ajánlom kedvesemnek ezt az itt látható írást, hiszen ez nem jött volna létre nélküle. Egyik kedves ismerősünk ugyanis küldött nekünk egy képet, melyen „ Tibi ízű tejcsokoládé „ szerepelt.

 

Tudtad?

 

Az elmúlt 70 évben a Tibi formája és csomagolása sokat változott, sokféle új termékkel bővült a választék, amelyek eredményeként az egyik legnépszerűbb csokoládé márka lett. Az 1 év alatt gyártott csoki táblákkal például akár 15 szabványos focipályát lehetne lefedni vagy a táblákat egymásra rakva a Mount Everest tetejéig felérő tornyot lehetne építeni.


Magyarország legnagyobb csokoládégyárát Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította 1868-ban Pesten, az Ősz (ma Szentkirályi) utcában. A kezdeti cukorkaüzemhez 1883-ban gőzüzemű csokoládégyárat épített, s ezzel meghonosította Magyarországon a nagyüzemi csokoládégyártást.

A 30-as években a cég széles körű reklámtevékenységet folytatott, a csokoládék, a bonbonok és a cukorkák egyaránt kelendőkké váltak, s olyan népszerű márkái voltak, mint például a "tibi" csokoládé, a Frutti karamella, a Zizi drazsé, a Ropp ostyaszelet, a Bronhy, a Gripp cukorkák vagy az "E" kakaó a pöttyös dobozban. Különleges, a világon egyedülálló termékük volt az 1934-től gyártott, úgynevezett "porcelánozott" csokoládéfigura. A Stühmer nevéhez fűződik az olcsó nugátszerű termékek piacra dobása is.

Más források szerint:

Az édességkedvelők először 1941-ben kóstolhatták meg a gyáralapító unokájáról elnevezett tibi csokit. Az elsősorban gyerekeknek szánt, bordázott mintájú csokoládé 2,5 és 5 dkg-os kiszerelésben került forgalomba. Eredeti reklámszlogenje, „tibi nem csak a mama kedvence” az egyre nagyobb kereslet hatására „tibi nem csak a gyerekek kedvence”szövegre módosult.

Az évek során a tibi folyamatos fejlődésen ment keresztül: ma már 100 g-os táblák készülnek, az eredeti bordázást a kockás beosztás váltotta fel, és a hagyományos étcsokoládé mellett megjelentek a különböző ízváltozatok is. Az eredetileg táblás tibi csoki ma már szelet, drazsé, húsvéti nyúl, valamint mikulás, szaloncukor formában is kapható.

2011-ben ünnepelte a tibi csoki a 70. születésnapját, mely alkalomból egyedülálló csokoládékkal lepi meg a vásárlókat. A limitált mennyiségben kapható dunakavicsos tejcsokoládé és a narancs-darabos étcsokoládé nem csak ízében különleges, hanem csomagolásában is: a vignetták belsejében a tibi 70 éves történetéről lehet érdekes híreket olvasgatni a csokoládék fogyasztása közben.

http://mindennapi.hu/cikk/eletmod/tibi-kis-magyar-csokitortenet/2010-12-11/626

Zizi, Frutti, Mitugrász, Űrhajós

A gyárat elkerülték a háború bombái, de nem kerülte el az államosítás. 1948-tól Budapest Csokoládégyár néven működött. Címerében továbbra is megjelenítette a Stühmer-féle csókát, és sok mindent megőrzött Stühmerék sikertermékeiből, egyebek mellett az emlékezetes Zizit, a Fruttit, és persze a Tibit is. A korízlésnek megfelelő új termékek születtek: például az Űrhajós szelet vagy a Mitugrász csoki, a Budapest szelet, ami a budapesti látványosságok fotóival díszített papirosba burkolt keserű csoki volt. A rendszerváltás után is folytatódott a termelés, bár a Kanadában élő Stühmer leszármazottak nem tudták visszavásárolni a gyárat, amit 1992-ben a Stollwerck szerezett meg, majd 2002-ben a Raiffeisen érdekeltségű Bonbonetti Choco Kft. vett át. Tehát most ők gyártják nekünk.

 

Az új tulajdonosok korszerűsítették a gyártást, és bár sok kedvelt Stühmer márka jogáról lemondtak, a Tibi megmaradt náluk, és egész termékcsaláddá bővült. Jelenleg 15 különböző íz között válogathatunk, s az édesség megtalálható drazsé, csokoládé figura és szaloncukor formában is. A gyár által nem kívánt márkák gyártási jogát 2008-ban egy egri cég megvásárolta. Így most is kapható a Melódia szelet, az Arany desszert, a Stühmer Rózsa és a Százszorszép.

 

Lőrinczy Veronika

Van, amikor humorosra veszik a  figurát a Tbi csiokival kapcsolatban:

De akkor nézzük, mi van most:

És nézzük a dicső múltat:

 

 


 

Közélet:
Blogok   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok