Mi Abonyunk - Ide süss! Süssünk fánkot! Jó móka
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Főzni jó - 2017.01.07. 09:17

Rovatunkat az INNOVEN támogatja! Kisfiam elmondása szerint ők is remek fánkot készítenek a közétkeztetésben! A gyerekek imádják!- Bár még nem köszöntött be a Farsang, mégis olthatatlan kedvet éreztem, hogy kicsiny családomat meglepjem egy kis finomsággal. Így, munka után estére. Imádjuk a fánkot. Egyébként az elkészítési ideje nem túl rövid, hiszen a tésztának kétszer is kelnie kell, de mégis pofonegyszerű, és amennyi időt a valódi munkával töltünk, az elenyésző. csupán mintegy fél óra. Amíg kel, egy óra , plusz fél, nyugodtan ténykedhetünk, csinálhatunk mást, vagy pihenhetünk is. Kristófom imádja a fánkot és még a látvány is remek, ahogya sül a  serpenyőben. Tehát nem csak a felnőtteknek, hanem a kicsiknek is nagy örömöt okozhatunk vele. Tehát fánkra fel! Rengeteg remek recept van, az interneten is. Én most egy igen egyszerűt választottam, porcukorral megszórva, lekvárral vagy nutellával tálaltam. Kisfiam me ezt vitte uzsonnára, és vitt hozzá dobozos finom csoki- vaníliás pudingot is. Mert megérdemli.

 

Szóval a receptünk IDE kattintva olvasható.

Ha Ön is tud tuti jó fánkreceptet, kérem küldje el nekünk ide, akár képpel is: szerkesztoseg@miabonyunk.hu

 

Anyukám mennyei fánkjai következnek. Nagyi rendszeres olvasónk és két remek fánkrecepttel örvendeztetett meg bennünket.

Farsangi fánk Anyucimtól:

Ez a farsangi fánk egyik jól kipróbált receptje. Ezt azért szeretem, mert nincs benne rengeteg tojás sárgája és ezért könnyű a tésztája, majd' el repül!

65 dkg liszthez 10 dkg puha /de nem forró/ vajat, két tojássárgáját, 2 dkg cukros tejben feláztatott élesztőt és annyi tejet adok amennyit a tészta felvesz /kb 3,5 dl/, csipet sóval, kevés vaníliás cukorral ízesítem, lehet bele tenni egy kanál rumot is. Jó hólyagosra kidolgozom és meleg helyen, kelni hagyom. Amikor megkelt, kétujjnyi vastagra nyújtom és fánkszúróval kiszaggatom. Kevés ideig letakarva a deszkán pihentetem. Bő forró olajba rakom, a közepét az ujjammal benyomva, ellenkező oldalával mint ahogy a deszkán feküdt. Egy-két percig fedő alatt sütöm, azután villával óvatosan megforgatom és most már fedő nélkül sütöm tovább.
Porcukorral, barackízzel tálalom.

10 perces fánk Anyucimtól

10 perces fánk
Hozzávalók:
• 1 tojás
• 1 kis pohár tejföl
• 3ek porcukor
• kb 20dkg liszt
• fél sütőpor
• 1tk rumaroma
• fél citrom reszelt héja
• olaj a sütéshez

Előkészületi idő: 5 perc

Sütési idő: 5 perc

Elkészítés:
1. A tojást a tejföllel és a porcukorral elkeverjük.
2. Annyi lisztet adunk hozzá,hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.A liszttel együtt belekeverjük a sütőport,és ízlés szerint tehetünk bele rumaromát,citromhéjat.
3. Fél cm vastagságúra nyújtjuk,kiszaggatjuk(én most linzervirág és pillangó formára),de lehet sima karikára is.
4. Ugyanúgy sütjük,mint a hagyományos fánkot.

Még egy fontos kiegészítés a 10 perces fánkhoz!!!!! Ugyanúgy sütjük mint a hagyományos fánkot, a közepét ujjunkkal benyomva tesszük a bő olajba, de NEM KELL lefedni, hanem mindkét oldalát szép színűre sütni! Gyorsan és tökéletesen átsül! 

Saját tapasztalatom:
A kis pohár tejföl 150 grammost jelent! Érdemes a DM-ben kapható Weinstein Backpulver-t /borkősütőpor/ használni, mert nincs semmilyen mellékíze, viszont nagyon finom lesz a fánk! 

Közélet:
Blogok   
FŐZÉS   
INNOVEN   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
már farsang van!!!

FBela -

2014.01.09. 15:45:50

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, de igazán az utolsó vasárnaptól nekilóduló időszak avagy „farsangfarka” ugyan a rá jellemző fékevesztett mulatozás miatt egyházi és állami tilalmakkal járt együtt, mégis természetes ellenpárja a rákövetkező, mérsékletre hívó nagyböjtnek – ahogyan Itáliából eredő elnevezése ’carne-vale’ (állítólag: „Hús, ég áldjon!”) jelzi. A különféle jelmezes-álarcos maszkabál mindenfele ismert része ezen ünnepnek s nemcsak a nép körében, hanem a királyi udvarokban is – bizonyság erre a mulatni egyébként sem henyélő II. Lajos királyunk és a farsang hazájából, osztrák földről származó felesége, Mária. Az emberek különféle állatalakoknak öltözve vagy épp nemet cserélve ropták táncukat a közelgő böjti időszak előtt, no meg a telet búcsúztatva, a lányokat s asszonyokat a tavaszi termékenység jegyében meg-megkergetve. E vaskos tréfákkal és ijesztő jelenetekkel tarkított ünnepnek legismertebb alkalma a mohácsi busójárás, ami csak egyike a régmúlt farsangi dramatikus népi játékainak (lakodalmas, betyáros, halottas). A csángók között ugyanis húshagyó hétfőn és kedden nagy pogányos ünnepet rendeztek a falu határában: legények öltöztek be mindenféle maskarába, rongyokba „mumusnak”, verekedtek, ostorral csapkodtak, a lányokat békákkal ijesztgették, végül pedig a fiatalok egy másik csoprtja nagy hordókból meztelenül kiugrálva futkorászott. Noha „Szent István napjainak” hívták e szokást, nehéz bennük észre nem venni a pogány télkergetés nyomait – akár az ősi római Lupercalia ünnep jeleneteit.
Az időszak táncmulatságai egyébként elkülönültek nemre vagy életkorra: vasárnap a házasok, idősebbek, kedden a fiatalok tartották táncukat. Különös alkalma a farsangi mulatozásnak a férfiak számára szigorúan tilos asszonyok farsangja, amiről említést tesz a XV. század végén élt nagy ferences hitszónok és író, Temesvári Pelbárt, s amit Csokonai is földolgoz Dorottya komikus történetében. A farsang egyik főmotívuma egyébként is a lányok eladása, akiket – ha pártában maradtak az év során – az időszak utolsó napján, húshagyó kedden zöldfülű fiúk nagy csörömpöléssel kicsúfoltak: „Hushagyó! Itt maradt az eladó. Akinek van nagy lánya, hajtsa ki a gulyára.” (Szabolcs m.) De az elkeltek sem úszhatták meg a célzásokat: „Gyüjjék haza, Pesta bácsi, mind eladták a lányokat: kit görhéért, kit máléért, Bagi Katit egy bimbóér, a kondásnét egy malacér, a kántornét egy szoknyáér, a lovásznét egy csikóér.” (Heves m.) Ez a motívum mutatkozik a Rába-vidéken ma is ismert rönkhúzásban, amikor is álarcos legények és lányok egy hatalmas fatörzset húznak-vonnak községtől községig, s meg-megállva bolondos ál-lakodalmat csapnak a hoppon maradtak kigúnyolására.
Természetesen rendszeres mulatozás folyt a fonókban farsang minden napján, amit húshagyó kedden a „farsangtemetéssel” zártak. Az erdélyi Sóvidéken híven őrzik ezt a szokást, aminek központi figurája egy Illyésnek nevezett szalmabábú, egyben a tél jelképe: a népes társaság különféle szereplői (férfiakból verbuválódott ’pap, siratóasszonyok, halottvivők, muzsikások’ stb.) komikus keretek között meggyászolják, elsiratják Illyést (például hibáit dícsérik, erényeit rejtegetik), el is parentálják, sorsa elől azonban – amit a télnek kívánnak – nem térhet ki: elégetik. Ezt követően nagy táncmulatsággal, bállal vesznek búcsút a farsangtól.


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok