Mi Abonyunk - Erzsi néni: nem maradt több a zsebünkben
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

kotivi - 2014.01.02. 09:09:14

 

 • Tamásné Szabó ZsuzsannaSzerző: Tamásné Szabó Zsuzsanna
 • Forrás: FN24
 •  

    

  Erzsi néni: nem maradt több a zsebünkben

  • Pénzügy

  •  
  • |
  •  
  • 2013.12.30. 07:00
  •  
  • |
  •  
  • Frissült: 2013.12.30. 08:30

   

  Hiába emelték a nyugdíjat és csökkentették a rezsit, a nyugdíjas pár bizony nem érzi, hogy jobban élnének, mint tavaly. Vagyis ami bejött a réven, az szerintük nagyjából el is ment a vámon. És nem a luxus miatt.

   
   
   
   

  Három család történetén keresztül próbáltuk megtudni, vajon a hétköznapi emberek hogyan érzik, jobban éltek-e idén, mint 2012-ben. A három család közül az első a devizahitelével küszködő nagycsalád volt, aztán bemutattuk a fiatal párt, akik nem régen kezdték el közös életüket. Most következzen a nyugdíjas történet.

  Erzsi néni és Lajos bácsi már több éve nyugdíjasok, jövőre lesznek 50 éves házasok. Amikor azt kérte az asszonytól az FN24, röviden foglalja össze, jobban éltek-e idén, mint tavaly, azt válaszolta, anyagi értelemben stagnált a helyzetük. Vagyis rezsicsökkentés ide, nyugdíjemelés oda, úgy érzik, se jobban, se rosszabbul nem élnek.

  Ketten 205 ezerből

  Az átlagnyugdíj százezer forint körül van. Az ő nyugdíjuk pont ebbe a kategóriába esik: majdnem egyforma, fejenként 102 ezer pár száz forint. Vagyis összesen havi 205 ezer forintból gazdálkodnak. Tavaly ennél szűk tízezer forinttal volt kevesebb a családi büdzsé.

  Nem panaszkodnak, mert a pénzből spórolósan ugyan, de kijönnek. Van kertjük is, együtt itt megtermelik maguknak a zöldséget, gyümölcsöt, befőzni valót. Sőt, még a gyerekeiknek is tudnak adni egy kicsit.

  Amikor rákérdezünk, a nyugdíjemelés és a rezsicsökkentés mellett hogyhogy nem érzik, jobban élnek, Erzsi néni azt mondja, más kiadásaik viszont nőttek. De azt nem tudta pontosan megmondani, vajon a csökkenés a növekedés teljesen egálban volt-e. Mindenesetre úgy érezték.

  Pluszok és mínuszok

  Az árnövekedésre a sajtot hozta fel példának: tavaly még 1100-1200 forintért tudott venni, az idén meg már nem nagyon kap 1500 forint alatt. A tejet, kenyeret, lisztet, húst viszont nem érezték drágábbnak. De szerinte ha már jól teljesített a mezőgazdaság, lehetett volna egy kis árcsökkenés is. Azt mondja, apróbb tételeknél is észrevettek drágulást, mindenféle élelmiszernél és háztartási cikknél. A gyógyszerkiadásukra nem panaszkodott, az nem nőtt nekik. Pedig egész halommal szednek.

  A benzinár őket csak kis mértékbe érinti, mert ugyan van autójuk, de ritkán használják. Tankolni úgy 5-6 hetente szoktak, de ha éppen emelést hallanak, akkor előtte mennek el a kútra. A tranzakciós illeték pedig szintén nem okoz pluszköltséget, mert a postás készpénzben hozza nekik a nyugdíjat, és bankszámlát nem használnak.

  Viszont az bosszantja őket, hogy hosszabb távra már nemigen van személyvonat, és bevezették a gyorspótjegyet is. Így ha rokonaikat látogatják, most már mindenképpen kell fizetniük a vonaton, vagy a gyorspótjegyet vagy az IC-pótjegyet. Inkább utóbbit fizetik, mert akkor legalább biztosan van ülőhelyük.

  Azt is elárulta, a rezsicsökkentéssel (víz-, áram-, gáz-, szemétdíj) idén eddig 13 631 forintot spóroltak meg. Ebből a legnagyobb tétel az áram volt, 8618 forint. A gázt egyébként csak főzésre használják, és többnyire fával fűtenek. Az árcsökkentésre azt mondja, persze, jó, hogy kevesebbet kell fizetniük. De fél tőle, mi lesz, ha veszélybe kerül az ellátás. Még nem felejtette el, milyen volt, amikor a 60-as, 70-es években gyertya mellett üldögéltek esténként, mert nem volt áram... És a gáztűzhely teljesítményén már most úgy érzi, nem az igazi, lassabban fő meg az étel.

  A „luxus”

  Arra is kíváncsiak voltunk, van-e valamilyen kényeztetés, „luxus” az életükben, Erzsi néni azt mondta, van! Fürdőbe járnak, hetente egyszer. Bérletet vesznek, mert úgy olcsóbb. A fürdőben pedig vízi tornáznak is, amit mindketten nagyon szeretnek. Meg a társaságot is, akikkel rendszeresen találkoznak.

  Ezen kívül egy-egy hétre el is tudnak utazni. Idén például Hajdúszoboszlóra mentek, magánszállásra, mert az volt a legolcsóbb. A gyógykezeléseket pedig SZTK-alapon kérték. És félig kifestették a lakást is.

  A gyerekeiket nem kell támogatniuk, de az unokáknak (hatan vannak) mindig csúsztatnak egy-egy ötezrest, névnapra, szülinapra, karácsonyra.

  Blogok:
  Blogok   
   0 Hozzászólás   

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Ajánlott cikkek:

  Fűkasza típusok: melyiket érdemes választani?

  Vetőmag vásár az AgroPont-ban

  Megy az élő a tüntetésről

  Vajon mennyit kaptak

  Volt egy "VIRÁGOS ABONYÉRT PÁLYÁZAT"

  A toló és harmonika ajtók előnyei: így lettek ilyen közkedveltek

  Közlekedjünk és parkoljunk hülyén!

  HAJRÁ!

  Tipetupa Tortái

  Remélem méltó ellenfele lesz az idelátogatónak

   

  Kommentek

  Hozzászóláshoz jelentkezz be!
  
  Szavazás
  Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
     
   Pető Zsolt 
   Dr. Egedy Zsolt 
   Valaki más 
     
  Eredmény
  Programok

  Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

  Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

  Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

  Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

  Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

    Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

  Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

  Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

  Így telepítsük a csepegtető szalagot!

    A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

  Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

  A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

  Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

  A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

  Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

   

  A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

   

   

  
  Apróhirdetések
  Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Bejelentkezés
  Felhasználó név:
  Jelszó:
  Regisztrálás
  Üzenőfal
  Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
  (30)277-3185
  .

  Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

  Belépett felhasználók
  Menetrendek
  Programkereső

  Facebook
  © 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
  |
  IMPRESSZUM
  |
  Szerzői jogok