Mi Abonyunk - Az Uniós elsők közé kerülhet Magyarország
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7980, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.12.04. 14:39

Reményeink szerint az egyik első ország lehetünk, ahol megjelennek a 2014 és 2020 között elérhető uniós források – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Szűcs Lajos, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke. A Széchényi Programiroda által rendezett, a 2014-2020-as költségvetési időszak forrásainak felhasználására irányuló, tervezés alatt álló operatív programok szakmai konferenciáján Szűcs Lajos elmondta, hogy a Pest Megyei Önkormányzat 2012-ben előbb helyzetértékeléssel, majd társadalmi egyeztetéssel kezdte el a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó tervek összefoglalását, ennek köszönhetően ma már rendelkezésre áll egy 6-700 oldalas anyag, amely több mint 1000 fejlesztési projektet foglal magába - mondta Szűcs. A szakember ezután megjegyezte: reméli, sikerül majd letornázni a hátrányt, amit Budapest és Pest megye együttállása okozott.

SPopovics Gábor ismertette a Pest Megyei Területfejlesztési Koncepciótzűcs, a Közép-magyarországi régió szétválasztásáról megjegyezte: a jelenleg érvényes uniós szabályozás szerint, amennyiben egy új régió jön létre, úgy az nem kaphat több támogatást, mint a szétválást megelőző költségvetési ciklusban. Ezért úgy döntött a kormány, hogy a kettéválasztást most nem lépik meg, de tovább gondolkodnak abban, hogy hogyan lehet ezt előkészíteni a következő időszakra. Szűcs szerint ugyanakkor attól nem kell félni, hogy forrást veszítene a terület, ugyanis különböző átcsoportosításokkal, a támogatási arány megemelésével, elérhető ugyanaz a támogatási nagyság, amelyet az elmúlt költségvetési időszakban is megkapott Pest megye.

A Közép-magyarországi régió eddig is több forrást kapott a többi régióhoz képest, ám ha azt nézzük, hogy ennek a területnek mekkora szerepe van az a hazai GDP-ben, akkor már látható egyfajta elmaradás - közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes-államtitkára. A szakember elmondta, hogy ha beválnak a jóslatok és jövőre valóban 2,5 százalékkal nőhet a magyar gazdaság, akkor az ezáltal felszabaduló forrásokkal kiegészíthetik a régióba jutó uniós pénzeket. A hazai források bevonásának az is az előnye, hogy ezeknél jóval nagyobb lehet a mozgástér, mint az uniós támogatásoknál - emelte ki Csepreghy, aki hozzátette, hogy a térség eddig is jól teljesített, hiszen 1340 milliárd forint értékben 10 ezer sikeres fejlesztés valósult meg az elmúlt 7 évben - igaz, gazdasági fejlettsége alapján akár ennél több forrást is fel tudna szívni a Közép-magyarországi régió.

A helyettes-államtitkár elmondta azt is, hogy amikor tavaly decemberben elkezdődött az Európa Tanács vitája a 2014 és 2020 közötti költségvetésről, akkor mindenki 30 százalékos forrásvesztéstől félt, ám ezzel szemben a mostani időszakban - a mezőgazdasági forrásokkal együtt - mégis több pénz juthat Magyarországnak. Csepreghy szerint történelmi lehetőség a mostani, hiszen egyelőre nem lehet tudni, hogy 2020 után is lesznek-e ilyen, vagy ekkora mennyiségű források, így ha a mostani lehetőségeinket jól használjuk ki, akkor ismét éllovas lehet Magyarország.

napi.hu, www.pestmegye.hu

Közélet:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

NAV: Célszerű minél előbb nyilatkozni az SZJA kedvezményekről

Elkészült Magyarország kóbor állat rendelete

Jótékony fodrászat: 347.000 forint lett az eredménye

Már nem a négyes a legdurvább halálút

A járvány miatt már a lakásfelújítás is online zajlik

A választás másik nagy nyertese

Megnyitott a Stelázsi! Környezetkímélő és abonyi!

Jótékony fodrászat: Nekik gyűjtenek

Tárt kapus program

Tanfolyamok folyamatosan

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok