Mi Abonyunk - Pályázat a holnap városa díjra
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8072, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.11.06. 11:41

A városok rendelkezésére álló gazdasági, társadalmi, zöld vagyonról pontos információkkal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy tudatosabban, hatékonyabban tudjunk gazdálkodni a már meglévő erőforrásainkkal. Magyarországon közel 7 millióan élünk városokban. Közös érdekünk a minél jobb életminőség elérése. Idén 2013.október 29-én, Budapesten, a Millenárison tartotta szakmai fórumát a City Hungary. Különböző szakterületek és szektorok vezetői osztották meg egymással tapasztalataikat a magyar városok fenntarthatóságával kapcsolatos eszközökről, módszerekről. A rendezvényen került sor A Holnap városáért Díj meghirdetésére is.

Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának az elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntartható fejlődés felelősségi szűrői, a szükséges intézményrendszer alapelemei már jelen vannak, melyek a megfelelő keretrendszert biztosítják (Fenntartható fejlődési bizottság, Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanács, a Jövő nemzedéke ombudsman) Magyarországon is. A jövőre vonatkozó stratégiai lépéseket pedig már a kész Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Stratégia foglalja össze. Ugyanakkor az ún. „túllövés” jelenség nemcsak a természeti erőforrásaink felhasználására, hanem július 5-ei dátummal már a bizalomra is vonatkozik.
Általános bizalmi deficit a jellemző.


Milyen lehet a jövő városa? Néhány gondolat a konferencián elhangzottakból:
Hogyan válhat okos várossá a magyar város?
Hogyan tudja hatékonyabbá tenni a város működését az IT innovatív technológiával számon tartott és kezelt adatrendszer?
Lehet-e ökocikluson alapuló településeket létrehozni, s így zéró rezsi költséget elérni?
Álom vagy valóság? Drága-e a megújuló energia?
Mi jellemzi Gödöllő fenntartható mindennapjait?
Hogyan lehet automata mérőeszközökkel segíteni az energiahatékonyságot?
Integrált városi közlekedés? Kényelmes, kiszámítható időtartam?
Megold-e minden gondot a tömegközlekedés favorizálása?
Megannyi kérdés, melyről a fórum tanácskozott.

Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója, az Első Magyar Vállalati Felelősségvállalás Egyesület elnöke a magyar városok fenntartható működési rendszeréből két gyakorlati elemet emelt ki: a meglévő erőforrásaink optimalizálását és az ehhez kapcsolódó önfenntartó ciklus megerősítését. Természetesen a városok és települések rendelkezésére álló gazdasági, társadalmi, zöld vagyonról pontos információkkal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy tudatosabban, hatékonyabban tudjunk gazdálkodni a már meglévő erőforrásainkkal. A lényeg az egyensúlyi pontok megtalálása.

City Hungary"Éppen ezért a hiteles, pozitív városi kezdeményezések megismerése létfontosságú. Gondoljunk arra, hogy minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, ha tetszik a maga egyénisége.
Ennek megfelelően a stratégiák és technikák, az eszközök és a források is más-más jelleget mutathatnak. Más-más természeti, gazdasági, kulturális, társadalmi adottsággal rendelkezve, a települések más-más módon, más-más formában, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá és minél élhetőbbé. Az egy helyen lakók, az egy területen tevékenykedők – legyen az akár egy település lakó, akár egy cég, akár egy önkormányzati képviselő - közös érdeke a jobb életminőség elérése. Ehhez ösztönző erő, ha büszkék lehetünk saját munkánkra, értékeinkre."

Ezért indítják útjára A holnap városáért díjat a következő kategóriákban:
· a Fenntartható városért
· a Zöld városért,
· az Egészséges városért
· a Művészet, kultúra, örökség megőrzéséért
· Üzlet a városért.

A díj kapcsán Herperger Babett, az EMKA Tanácsadó Kft. stratégiai vezetője elmondta, hogy az ilyen megmérettetés egy város számára kiváló alkalom, hogy a városvezetés egy, már elindított stratégiai fejlesztést a közbeszéd tárgyává tegyen az adott településen, intézkedéseinek, cselekvési terveinek létjogosultságát segítse, a helyi lakosságot elkötelezze az adott intézkedések és célok mellett. A településmarketinggel foglalkozó szakember hozzátette, hogy „Arra is remek alkalom lehet a pályázat, hogy a településmarketing szempontjából kiemelten fontos érdekegyeztetésre kényszerítsen: egy település imázs-építése hosszú távú tevékenység, amelynek eredményei is csak hosszú távon jelentkeznek, ennél fogva elengedhetetlen, hogy egy választási ciklusokon átívelő legyen. Ezt széleskörű lakossági és politikai együttműködés generálásával tudjuk elérni, tudatosan bevonva mind a város lakosságát, mind a politikai ellenfeleket. A bevonás alatt nem formális megjelenést, megjelenítést értek. A cél ilyenkor az, hogy az emberek fejében a város egyenlő legyen az elnyert címmel (pl. A fenntartható város; A zöld város; Az egészséges város stb.), és a városhoz, mint attitűdtárgyhoz kialakuljon a kívánt viszonyulás, és ezt a viszonyulást, ezt az életérzést közvetítse az adott város lakossága."

A díj elnyeréséért tett lépések közös platformra hozhatják a városvezetést, a lakosságot és a politikai vetélytársakat egy közös gondolkodás erejéig, hiszen kizárólag így lehet identitásképző ereje egy-egy címnek. Enélkül üres frázis marad – hangsúlyozta Herperger Babett.

A holnap a városért díjra december 4-ig lehet pályázni!

További részletek a díjról: www.fenntarthatokozossegek.eu
Információ: info@fenntarthatokozossegek.eu
Telefon: 061-352-0957

www.pestmegye

Közélet:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Tarka tér

Rózsaszín séta

Könyvtári Napok

Mezőgazdasági kiállítás

Éjszakai Tarka Tér

Kinizsi szoboravató

Örökség- Kiállításmegnyitó

Mobilitási hét

Terménybemutató felhívás

Vámos Zsolt emlékére

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok