Mi Abonyunk - 1956
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7596, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.10.23. 18:07

A Mai Manóház című honlapon IDE kattintva csodálatos korabeli képeket nézegethetünk. Fotó: Erich Lessing: Budapest, 1956, © Erich Lessing/Magnum Photos - A többi képnek is ő maga a szerzője. A mai napon minden párt megemlékezést tartott, ebből adunk egy kis ízelítőt most. (MTI) - 1956-ban nem lehetett tovább tűrni, mert nem volt mire várni, mindenki érezte, hogy nincs tovább - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Hősök terén tartott október 23-i ünnepségen, A szabadság napja elnevezésű állami rendezvényen.

 

    "Dicsőség a hősöknek!" - mondta a kormányfő. Szavai szerint október 23-én az egész szabad világ kalapot emel, és meghajtja fejét Magyarország és a magyarok előtt, akik nyílt harcot indítottak a kommunista rendszer ellen, amely akkoriban félelemben tartotta az egész szabad világot.
    A magyar szabadságharcosok felfedték a világ előtt, hogy a kommunizmus ki- és megjavíthatatlan - jelentette ki Orbán Viktor.

Míg Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője és Mesterházy Attila MSZP-elnök a kormányt bírálta és a kormányváltás lehetőségéről beszélt a baloldali ellenzék október 23-ai demonstrációján, a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc és több kisebb párt vezetője a jelenleginél szélesebb összefogásra helyezte a hangsúlyt, miközben a szocialistákat és az Együtt-PM-et is kritizálta a budapesti Műegyetem előtt tartott rendezvényen.

A miniszterelnök szerint a kiállás, a bátorság és a nagyság dicsőségét hagyták örökül 1956 hősei.

 

    Orbán Viktor szerdán a Hősök terén tartott október 23-i ünnepségen azt mondta, '56 hősei szépek, bátrak és fiatalok voltak, mégis odaadták az életüket a mi szabadságunkért. A sok fiatal, akit meggyilkoltak, bebörtönöztek, menekülésre kényszerítettek, értünk és talán helyettünk halt meg, került börtönbe, kényszerült emigrációba - fogalmazott, hozzátéve: lemondtak a világról a világért, az emberekről az emberekért, az életről az életért.
Magyarországon azt köszönhetjük a hősöknek, hogy a magyar történelem legsötétebb korszakában, a szovjet megszállás alatt megőrizhettük a tartásunkat és felemelhettük a fejünket, mert ha titokban is, de volt mire büszkének lennünk - hangoztatta a kormányfő. Hozzátette: a hősök győztek, ha meghaltak is, mert elérték, hogy utódaikra a diktatúra nyomasztó sötétsége helyett a kiállás, a bátorság és nagyság dicsőségét hagyták örökül.
 

 Vona Gábor: az MSZP és a Fidesz is szégyellje magát és húzzanak el!

"Szégyelljétek magatokat és húzzatok el!" - üzente Vona Gábor, a Jobbik elnöke az MSZP-nek és a Fidesznek pártja október 23-i demonstrációján szerdán a budapesti Deák téren.

    Szerinte mindkét párt a rendszerváltás óta többször is megmutatta, hogy mire képes, és ebből Magyarország többet nem kér.
    A Fidesz és a baloldal csak a hatalmat akarja megszerezni és csak "hazugságot, csalást, lopást és hazaárulást" akar adni az országnak - mondta az ellenzéki pártvezető, aki szerint ez a két politikai erő az egymástól való rettegésből él, és csak az egymással való ijesztgetéssel tud szavazatokat szerezni, ezért csak együtt lehet megszabadulni tőlük.


    Vona Gábor hangsúlyozta: a Jobbik ezzel szemben nem a hatalmat akarja, hanem a hazát szeretné visszaadni a magyaroknak, hogy Magyarország "ne a multinacionális tőke és az Európai Unió lábtörlője legyen". A Jobbik nem félti a demokráciát, mert "az nem is volt", hanem a magyar emberek szabadságát, jólétét félti, mert ezeket valóban elvették - hangoztatta.


    A jövő évi választás tétjét "életbevágónak" nevezte, mondván: ha a Jobbik ott nem tud sikert elérni, akkor a magyar föld el fog veszni, a devizahitelesek tönkremennek, és "soha nem lesz igazság Magyarországon".


    A baloldai ellenzék és a kormány megemlékezéseire utalva elmondta: akik a Műegyetem előtt vannak azok a szellemi örökösei, akik 1956-ban "a szovjet tankokra ültek, hogy eltiporják Magyarország szabadságát". A baloldal akkor Moszkvát szolgálta ki, most az Európai Uniót és a bankokat - folytatta. „Ugyanazok maradtak, nem tudtak megváltozni és nem is akarnak” - fogalmazott. Ők semmit nem akarnak, csak a hatalmat visszaszerezni – tette hozzá. Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila „egy szörny három feje”, csak egyben lehet őket választani és megkapni.

Fenti kép: 

Robert Winnicki, a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője beszél a Jobbik demonstrációján az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján a belvárosi Deák téren 2013. október 23-án.  MTI Fotó: Mohai Balázs


    A Hősök terére pedig Vona Gábor szerint azok mentek, akik otthon maradtak 1956-ban és a kegyes hazugságot választották. A Hősök terén lévők úgy érzik, hogy jót akarnak, de nem mernek semmit tenni és „belemenekülnek vezetőjük kegyes hazugságaiba”. Ugyanakkor Orbán Viktor is csak a hatalmat akarja - tette hozzá.
    A Jobbik elnöke hangsúlyozta: a harmadik út az 1956-as hősök útja, akik felül tudtak emelkedni a maguk életén, hogy másokén is segítsenek. Ez a harmadik út a Jobbik útja is.


    Beszélt arról is: 2006 október 23-án mindenki megmutatta, hogy pontosan hova tartozik. „Akkor Gyurcsány Ferenc – akinek Bajnai Gordon a kormánya tagja volt – az ünneplő magyar emberek közé lövetett. Orbán Viktor pedig a beszédét követően, miközben a korábban őt hallgató nézők közé lőtt a rendőrség, addig ő beült egy páncélozott autóba és hazament ” - fogalmazott. Vona Gábor Gyurcsány Ferencnek azt üzente: „aki elárulja a hazáját, az börtönbe fog menni”.
Hozzátette: a Jobbik ezzel szemben az utcán volt 2006 október 23-án és akkor született meg a 2006-osok politikai generációja.


A több ezres árpádsávos, jobbikos, székely és nemzeti színű zászlókkal felszerelt tömeg - amelyben jelen voltak az Új Magyar Gárda tagjai is – hangos üdvrivalgással fogadták Vona Gábort és a többi szónokot. A pártelnök beszédét többször is hosszú taps szakította meg. A baloldali pártok és a kormány említését viszont a résztvevők hangos pfujolással fogadták.


Murányi Levente, a Jobbik alelnöke szerint 1956-ban az a csodálatos, hogy nem szociális problémák javítására indult, hanem a világ kommunizmusának bukására. Szerinte a Szovjetunió soha nem lett ugyanaz, mint 1956 előtt volt és ez a forradalom vezetett a rendszer 1990-es bukásához. „Mi küldtük a pokolba a Szovjetuniót és az ő kommunizmusát, ezt a világ nekünk magyaroknak köszönheti” - fogalmazott Murányi Levente. Szerinte egyedül a Jobbik hajlandó tenni a magyar szabadságét és az ország helyzetének javulásáért, ezért „nincs értelme” más pártra szavazni. Úgy vélte: vigyázni kell, hogy a baloldali ellenzék visszatérése miatti félelem hatására nehogy „túlnyerje magát” a Fidesz a 2014-es választásokon, ezért is „kell a Jobbikra szavazni”.


Z. Kárpát Dániel, jobbikos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a kiszolgáltatottság elleni harc az, ami közös 1956 forradalmában és a jelenlegi helyzetben. Élesen bírálta a bankokat, akik „kifosztották” a magyar embereket. Szerinte folytatni kell az 1956-ban megkezdett harcot a szabadságért a bankokkal szemben, a Jobbik pedig ennek a harcnak a folytatását tűzte ki céljául és „bármi áron” megvédik a devizakárosultakat. „Nincsen bocsánat” azoknak, akik kifosztották az embereket – tette hozzá.


Robert Winnicki, a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője felszólalásában „fejet hajtott” a magyar nemzet előtt, amely soha nem adta fel a szabadságért folytatott küzdelmét. Úgy vélte: 1956-ban a kommunizmus, ma a globalizmus és a nemzetközi baloldal próbálja meg tönkretenni a magyar és a lengyel nemzetet is, de ahogyan 1956 után, úgy most is el fognak bukni. Hozzátette: csak a nacionalizmus és a nemzeti érzelmű hazafiak európai szintű szolidaritása hozhat eredményt ebben a harcban.


Pörzse Sándor, jobbikos országgyűlési képviselő beszédében „egészen elképesztőnek” nevezte, hogy azoknak is „van pofájuk” 1956-ról megemlékezni, akik miatt a forradalom és szabadságharc kitört. Bírálta az MSZP-t, amiért az ellenzéki párt szobrot állít Horn Gyulának aki „pufajkás volt”, aki biztosan nem a forradalmárok között volt 1956. október 23-án.


A rendezvényen a lengyel Nemzeti Mozgalom és a Jobbik Ifjúsági Tagozata (IT) együttműködési megállapodást kötött, amelyet a Robert Winnicki és Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, a Jobbik IT elnöke írtak alá.


A politikusi felszólalásokat követően a Deák tér Andrássy út felőli végén felállított színpadon a Hungarica együttes koncertjével zárul a Jobbik október 23-i rendezvénye. 

Demokratikus ellenzék, Bajnai és a szabedelvűek

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke beszédet mond a demokratikus ellenzék közös, A szabadság összeköt 1956/2013 címmel megrendezett megemlékezésén a Műegyetem előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának 57. évfordulóján 2013. október 23-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

    Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője azt mondta: tudja, hogy egy éve, amikor a Milla demonstrációjának szónokaként visszatért a politikába, és meghirdették a korszakváltás programját, sokakban újjáéledt a remény, ám az csak részben teljesült.     "Nem teszek úgy, mintha nem látnám a csalódottságot. Nem mutogatok másra, de kész vagyok tanulni belőle" - jelentette ki, hozzátéve, egy év alatt megerősödött a hite, hogy a kormány- és korszakváltáshoz csak a választók széles összefogásával vezethet út, ehhez pedig szükség van a bizonytalanokra, kiábrándultakra és a ma még félrevezetettekre is.


    Bajnai Gordon azt mondta: Orbán Viktor jéghegynek kormányozza Magyarországot, tönkreteszi a gazdaságot és az oktatást, és ezzel tönkreteszi a jövőt.
    "Orbán Viktor Magyarországa a Titanic. Hajó, amely a jéghegy felé közelít", kapitánya pedig elhallgatja az igazságot - mondta, kijelentve: az embereknek 2014-ben "Orbánország" és Magyarország között kell választaniuk. Véleménye szerint "Orbánország" jelképe a bajai választás, a föld- és a trafikügy, fővárosa pedig Felcsút "a stadionnal, a kisvasúttal, a ti pénzeteken épülő magán-Disneylanddel!". De - folytatta - ezzel szemben ott van a normális Magyarország, ahol van esély a munkára, a munkával szerzett boldogulásra, ahol érdemes gyereket vállalni, a törekvést támogatják, nehezebb lecsúszni, de könnyebb felemelkedni.
    "Orbánország legyőzhető, Orbán Viktor megbuktatható. A kormányzása már megmérettetett és könnyűnek találtatott. Már csak le kell váltani" - jelentette ki Bajnai Gordon, hozzátéve, ez nem lesz könnyű, mert "övék a hatalom, övék a média, övék a pénz, és velük van az erőszak". "De az erő velünk van" - mondta, hangsúlyozva, hogy a csendes többség fegyvere a toll, a szavazófülkében jó helyre tett iksz.


    "Készüljetek és készítsétek a többieket is, hogy tavasszal legyen elég kéz a tollat fogni" - üzente a hallgatóságnak, akiket arra buzdított, emeljék magasba a rendezvény elején kiosztott tollakat.

    Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZEMA) elnöke azt hangsúlyozta, hogy 1956 hősei közül Nagy Imre alakja kiemelkedő, mert kommunistából vált demokratává és hazafivá. A volt kormányfő 1989-es újratemetésén felszólaló, "akkor még demokrata és akkor meg fiatal" Orbán Viktor életútja viszont "pont a fordítottja Nagy Imre életútjának, Orbán Viktor egy fordított Nagy Imre" - közölte.


    A jelenlegi miniszterelnök stadiont építtetett a falujában, "azeri diktátorral barátkozik, azeri baltást véd, kínaiaktól pénzért ácsingózik", megkedvelte a putyini rezsimet, Vlagyimir Putyin a példaképe lett - mondta.     Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke azt mondta, akik 1956-ban az utcára vonultak, sok mindenben különböztek, mert voltak köztük szociáldemokraták, konzervatívok és liberálisok is, de egy sem akadt, aki félt volna. Hozzátette: a felszólalók között is vannak szociáldemokraták, konzervatívok és liberálisok, de egyikük sem fél.


    A politikus úgy fogalmazott, "a félelem csontig áthatja mindennapjainkat", ezért a jövő évi választás népszavazás lesz arról, hogy tűrik-e a "Fidesz kormányzásnak álcázott pusztítását, a fortélyos félelem rendszerét".     Bokros Lajos azt mondta, szükség van a demokratikus ellenzék teljes és feltétel nélküli összefogására. Történelmi felelősséget vesz magára az, aki nem csatlakozik, de az is, aki másokat kizár belőle - jelentette ki. "Ne várjuk meg, amíg az újkommunista rezsimet csak forradalommal lehet elzavarni" - zárta beszédét a politikus.


    Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke is arról beszélt, hogy a választók többsége "el akarja zavarni" ezt a kormányt, mégis, ha ma lennének a választások, a Fidesz nyerné meg azokat. Ez azért van, mert a demokratikus erők egyelőre alkalmatlanok a társadalmi megrendelés teljesítésére - fejtette ki véleményét. Ma az ellenzéki együttműködés kimerül a választási vereség "kis hasznaiból való osztozkodásban. Abban, hogy ki hány helyet kap a közös vereség vigaszlistáin" - fogalmazott.


    A választásokat az egyéni választókörzetekben lehet megnyerni, ezért közösen kell megtalálni azokat a jelölteket, akiknek a legnagyobb esélyük van a győzelemre - jelentette ki. "Nem elég tárgyalóasztalnál kizsarolni az egyéni választókörzeteket, esélyes jelölt és megfelelő szervezeti háttér nélkül" - folytatta az MSZP és az Együtt-2014 korábbi megegyezését bírálva.


    Emellett egy közös lista kell, mert ez könnyíti meg a választók tájékozódását, de a közös lista egy közös listavezetőt is jelent - mondta. Ha egymás között nem sikerül megegyezni, akkor ezt tovább kell gondolni - közölte. Végül azt mondta, hogy az új választási törvényekkel "intézményesítették a választási csalás lehetőségét", ezért a következő választásig meg kell szervezni a teljes körű alternatív szavazatszámlálást.

 


 

Történelem:
1956.   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ókori település romjait találták meg Szolnokon

Évezredes, római kori leleteket találtak Abonyban

Abonyi iratok a British Museumban

Október 23.: Egy nép azt mondta, elég volt!

Bronzkori szoptatóedényt- cumisüveget - találtak Cegléden

Horror: erőszak és vér tapad az abonyi Vigyázó-kastély történetéhez

Jandácsik Pál Hősök napi megemlékező beszéde

Ásatások a 4-es úton

Abonyi focitörténelem egy képen

Napi érdekes: elérhető a ceglédi hadifogoly- és gyűjtőtábort bemutató 3D-s alkalmazás.

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok