Mi Abonyunk - Véget érnek a balkáni állapotok: Piacátadó Abonyban
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7064, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.08.16. 13:48

Augusztus 16-án ünnepélyes keretek között adták az abonyi integrált városfejlesztési program keretében, EU-s forrásból, a Széchényi tervnek köszönhetően megépült piaccsarnokot. A 360 milliós beruházásból maga a csarnok épülete 300 millió forintba került, a többi a tereprendezés költsége volt. A hivatalos átadón Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára mondott köszöntő beszédet. Elmondta, hogy a nemzeti gondolkodás egyik fő része az, hogy az országban újra piacok nyílnak, a város és a vidék közös sorson osztozik. Az agrárgazdasági stratégia fontos része, hogy a lakosságot jó minőségű élelmiszerekkel lássák el, nem pedig silány élelemmel. Egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül a családok asztalára, az új piacokon azonban az árukhoz a termelő a nevét, az arcát is adja.

Itt majd nem konténerekben hosszú úton utaztatott termékeket szerezhet be a vásárló, hanem a termelőtől rövid úton azonnal eljut az élelmiszer a vásárlókhoz. „ A piac szó egyben fórumot is jelent, nyilvánosságot, találkozási helyet, ahol lüktetve zsibong az élet. Jövőre ünnepeljük az EU-s csatlakozásunk 10. évfordulóját, Magyarországnak nagy szelet jut az EU-s tortából. Az EU költségvetése 3 %-kal csökken ugyan, de ennek ellenére Magyarország 20 %-kal többet, 1,9 milliárd Euroval többet kap az agrárpolitikai célokra. Ekkora lehetőség még egyetlen kormányzat idején sem volt a mezőgazdasági fejlesztésekre. „- mondta Czerván György, aki jó piacozást és gazdag választékot is kívánt az abonyiaknak.

Romhányiné dr. Balogh Edit polgármester megköszönte mindazoknak a közreműködést, akik aktívan segítették a létesítmény megépülését. Külön köszöntötte Czerván Györgyöt és Földi László országgyűlési képviselőt is, valamint a környező települések vezetőit, a szakhatóságok jelen lévő munkatársait, a kivitelezőket és persze a „ vásárosokat „ is. Megtudhattuk, hogy Abony összesen 15 EU-s pályázatot nyújtott be és már 13-on van túl a város. A Főtér és a városrehabilitáció keretében nyílik most meg az új piac. 14. lesz a sorban a szennyvíztelep korszerűsítése. 3 milliárd forintos fejlesztés zajlott le Abonyban az elmúlt öt év alatt.

Ha megkérdezi tőlem valaki, hogy melyik volt a legnehezebb projektünk, akkor azt kell mondanom, hogy ez a piac volt. Az elmúlt negyven évben balkáni viszonyok voltak itt, engedélyek nélkül folyt az árusítás, ebben egy hatéves munka van. Tervek kellettek, a tulajdonviszonyokat rendezni kellett. Szerencsére nem csak a 25 ezer fő feletti települések vehettek részt az integrált városfejlesztésben, hanem Abony is. Szeptember 2-ig ennek keretében összesen 22 utca kap még aszfalt burkolatot, a projektzárás október közepén várható. Az előző és a mostani képviselő testület minden tagja, valamint a bizottsági tagok is azok, akiknek köszönhető ez a mostani fejlesztés. Önöknek is köszönöm, hogy türelemmel voltak és elviselték a viszontagságokat és természetesen az árusoknak is, akik a mostoha körülmények között is kitartottak. A mostani piac alapterülete 1640 m2, ez a város kereskedelmi- gazdasági központjának csak az egyik fele. A tervezővel együtt az egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen a megtervezett üzletház még nem készült el. Végre itt azonban kultúrált körülmények között árusítható és vásárolható a hús, baromfi, zöldség. 16 kereskedelmi egység van, melyet bérbe kívánunk adni. Van már állatorvosi szoba, gombavizsgáló helyiség is. A fedett részen az élelmiszerek árusítása történik, a nyitott alkalmas rendezvények megtartására is, mint például sörfesztivál megszervezésére. Itt a nyitott részen lehet használt cikkeket, ruházatot árusítani. Ezzel megszűnik a központban a „ kirakodóvásár „, nem lógnak többet a szőnyegek a kerítéseken, nem árulnak a földről papírdobozokból akár esőben is cipőket. „ mondta Abony polgármestere, Romhányiné Dr. Balogh Edit, aki utána a segítséget nyújtó személyeket, szervezeteket tüntette ki emlékplakettel.

Az árusok azonban sajnos még nem vehették birokba a területet, erre pár hetet várniuk kell. A piacmegnyitó időpontjában, pénteken 10 órakor az érintettek, akiknek éppen a piac épült, kint dolgoztak a régi asztalokon, hiszen pont „ piacnap „ volt. Így a hivatalos rendezvény elejét biztosan munkával töltötték el. A rendezvényen nótaműsor szórakoztatta a közönséget és jóféle bableves is jutott a jelen lévők asztalára. A következő történelmi nap Abony életében a szintén a Főtér projekt keretében megépült komplex művelődési ház és zeneiskola átadása lesz, augusztus 23-án, szintén pénteken.

 

Újabb részletek a piacról még később.

Lőrinczy Veronika
 

Közélet:
Piac   
 1 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Figyelem! Csillagzápor várható!

100 éve, 1920. július 21-én született Abonyban Skultéty Sándor

Gyerekek, tiétek a nyár és a táborok! Irány Kecskemét!

Edzőtáboroztak a DALMA-sok

Csakis a PURINA!

Elkészült az M4-es Abony- Cegléd szakasza is

Egy éjszaka kétszer csapott le a szalmabála tolvaj!

4 szőnyegválasztási hiba

Tesztelték: Ez a mosogatószer tisztít legjobban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Fakivágások

Markó Ferenc -

2013.08.26. 17:21:33

Az építkezés megkezdése előtt barbár módon az összes fa ki lett vágva.

Több vélemény szerint még azok a fák is amelyek nem érintették az építési területet!

Volt is erről cikk a honlapon!

Tisztelt Illetékes!

Közeledik az ősz!

Lehet pótoltatni a kivágott fákat!


Szavazás
Ön szerint milyen az abonyi városi kommunikáció?
   
 Kiváló, tudunk mindenről, köszönjük 
 Egész jónak tartom..... 
 Nem jó, semmiről sem tudunk 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok