Mi Abonyunk - Csak felnőtt kíséretében engednék szórakozni a tinédzsereket
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7051, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.07.24. 08:28

MTI- Az új bűnmegelőzési stratégia felveti a közösségi rendészet megteremtését. Kezdeményezik a szórakozóhelyek szigorúbb ellenőrzését a kábítószer-fogyasztás és a 18 év alattiak alkoholfogyasztásának visszaszorítása érdekében. A tervezet azt is felveti: meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a fiatalkorúak felnőtt kísérő nélkül ne mehessenek be szórakozóhelyekre.

A közösségi rendészet magyar modelljének bevezetését, a szórakozóhelyek szigorúbb ellenőrzését, a fiatalkorúak védelmének növelését, valamint az áldozatok és tanúk tájékoztatásának javítását is javasolja a következő két évre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a közbiztonság javítása érdekében. A testület erről a társadalmi bűnmegelőzés új nemzeti stratégiájának társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetében ír, amely a kormány honlapjáról tölthető le.

A cikk a reklám otán folytatódik

 

A dokumentum alapján a stratégia alapvető célja a következő tíz évre meghatározni a bűnmegelőzés fő feladatait. A stratégiához kapcsolódik egy 2015-ig szóló cselekvési terv is, amely a bűncselekmények áldozatainak számát csökkentené, bővítené a fiatalok bűnmegelőzési ismereteit és javítaná a bűnelkövetők visszailleszkedését a társadalomba.

 

Nőtt az erőszakos bűncselekmények száma

A tanács a bűnmegelőzés jelenlegi helyzetéről szólva megállapítja, hogy bár a bűncselekmények száma alapvetően stagnált az elmúlt időszakban, azonban az erőszakos és garázda jellegű cselekmények szaporodtak az utóbbi húsz évben, különösen 2002-2010 között, amikor ez a folyamat felgyorsult.

A tervezet megállapítja, hogy a vagyon elleni, illetve az erőszakos bűncselekmények áldozatai egyre inkább az idősebb korúakból, valamint a nők és gyermekek köréből kerülnek ki, az elkövetők között pedig nő a fiatalkorúak aránya. Megjegyzik ugyanakkor azt is, hogy európai összevetésben a magyar adatok még mindig kedvezőnek mondhatók.

Cél a közösségi rendészet megteremtése

A testület egyik javaslata a közösségi rendészet magyar modelljének bevezetése. A tanács szerint ennek lényege, hogy a rendőrségnek bizalmi viszonyt kell kialakítania a helyi közösségek tagjaival, akiket be kell vonni a közbiztonság és a biztonságérzet javításába. Indítványuk alapján az első évben négy rendőrkapitányságon tesztelnék az új modellt, amely 2016 nyarától régiós szintűre, majd a következő évtől országos méretűre növekedhetnek.

Kezdeményezik továbbá a bűnmegelőzési ismeretek általános és középiskolai oktatásának bevezetését is, továbbá a szórakozóhelyek szigorúbb ellenőrzését a kábítószer-fogyasztás és a 18 év alattiak alkoholfogyasztásának visszaszorítása érdekében. A tervezet azt is felveti: meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a fiatalkorúak felnőtt kísérő nélkül ne mehessenek be szórakozóhelyekre.

A tanács mindemellett francia mintára információs pultokkal javítaná a tanúk és az áldozatok tájékoztatását, valamint országossá tenné a pszichológiai segítségnyújtáshoz való hozzáférést és a civil önkéntes áldozatsegítői hálózatot.

A tervezet szerint a bűnmegelőzési stratégia megvalósítására évente az előző évi központi költségvetésbe befizetett szabálysértési bírságok és az üzembentartó objektív felelősségén alapuló közigazgatási bírságok összegének négy százalékát, de legalább 700 millió forintot fordíthatnak.

A kormány által még nem tárgyalt tervezet készítői azzal számolnak, hogy a most társadalmi vitára bocsátott jogszabálytervezet október közepén hatályba léphet.

Közélet:
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Abony- Cegléd szakasz: azt mondják, hogy hamarosan átadják

Csakis a PURINA!

Pest megye szépe választás

Továbbra is az INNOVEN főz az abonyi menzán

Jövő évtől tilos lesz az avarégetés

Csemegeuborkákat tesztelt a NÉBIH

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Megszűnik a nyugdíjasok idősávja, de marad a kötelező maszkhasználat

Új lakók Abonyban, örömmel jöttek hozzánk!

Aludj máskor!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön szerint milyen az abonyi városi kommunikáció?
   
 Kiváló, tudunk mindenről, köszönjük 
 Egész jónak tartom..... 
 Nem jó, semmiről sem tudunk 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok