Mi Abonyunk - Mit jelezhet a ragacsos növény?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2024.03.19. 09:41

Vannak növények, amelyek kizárólag a rovarokra hagyatkoznak a beporzás során. A legtöbb esetben ehhez nektárt termelnek, hiszen ezzel vonzzák be maguknak ezeket az állatokat. A nektár egy magas cukortartalommal rendelkező, aminosavakkal teli ragacsos folyadék, ami ásványi anyagokban és fehérjékben gazdag. A növények a mézfejtőjükben, azaz a nektáriumukban termelik ezeket a nektármirigy segítségével. Ez a legtöbb esetben a virágnál található, ami talán nem meglepő, mivel a növények azt szeretnék, ha ide érkeznénk a rovarok porozni.

 

De vajon mi ez, miért van rá szükség? Mit jelezhet a ragacsos növény? Az alábbiakban ezt a témát fejtjük ki részletesebben.

 

Mi a nektáriumok célja?

 

Egyelőre nincs túl sok kutatás azzal kapcsolatban, hogy mi a célja az extraflorális nektáriumoknak. Két okot találtak eddig, az egyik, hogy a növények itt adják le az anyagcseréjük során feleslegessé vált melléktermékeiket. A másik lehetséges ok, hogy hasznos rovarokat próbálnak szerezni maguknak, amit a kártevők ellen akarnak felhasználni. A Tropical Home futónövényei is hasonlóan cselekednek, gyakran találkozhatunk rajtuk ilyen ragacsos részekkel.

 

Egyes fajok nektárja vonzza a darazsakat, amik hasznosak lehetnek a hernyók ellen. Mások azért csinálják, hogy katicabogarakat szerezzenek a levéltetvek ellen. Egyes kutatásokból kiderült, hogy az egyes növények akár még illóolajokkal is tudnak egymással kommunikálni, jelezve, ha kártevő támadta meg őket. Ennek köszönhetően pedig a többi növény nektártermelésbe kezdhet, felkészülve így a megfelelő védekezésre.

 

Nem kell tehát megijedni, ha a szobanövényünk túl sok ragacsos nektárt termel, előfordulhat ugyanis, hogy a szomszédait kártevők lepték el.

 

Mitől függ ez a jelenség?

 

Főleg a környezeti tényezőktől, de gyakrabban fordul elő a kisebb, fiatalabb fajoknál. A termelés helyén egy idő után már sárgás foltok veszik át a helyet, amik mérete rendszeres lemosással csökkenthető. Fontos tudni, hogy ettől a növény nem lesz beteg, cseppet sem árt neki: ez egy teljesen természetes folyamat, ami sok faj esetében végbemegy.

 

Ami viszont még lényeges lehet a témával kapcsolatban, hogy a nektár a magas tápanyagtartalma miatt kártevőket is vonzhat, ezért sem árt néha óvatosan letörölni a leveleket. Érdekesség továbbá, hogy vannak olyan növények, amelyeknek a nektárja ehető, bár kipróbálni nem biztos, hogy érdemes lenne.

 

Mi a mézharmat?

 

Hasonló jelenség, de ez már egy másik ragadós váladék. A neve szépen hangzik, ennek ellenére nem egy vonzó nedvesség, hiszen ez a tetvek és egyéb szívókártevők ürüléke. A kórokozók a felesleges cukrokat ezen keresztül adják le, amivel hangyákat vonzanak be. Ők megfelelő táplálékhoz jutnak, a tetvek pedig védelmet kapnak a darazsaktól és a katicáktól.

A kertekben a rózsákon és a leandereken találkozhatunk velük, de nem ritka a szobanövényeknél sem. Ha egy növényen sok a hangya, akkor gyanakodjunk a tetvekre, tegyünk meg mindent azért, hogy ezeket eltávolítsuk.
 

Reklám:
Reklám   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Borhűtők a vendéglátóiparban

Mikor érdemes mobilt venni a gyermekünk részére?

Új lakásba költözöl? Íme, néhány tipp, hogy úgy nézzen ki, mintha lakberendező tervezte volna!

A VPS használatának legnagyobb előnyei

E-mail marketing: ma is az egyik leghatékonyabb eszköz

Profi csörlőhasználat: mit érdemes tudni a fordítócsiga használatáról?

Környezetbarát, eldobható tányérok ételkiszállításhoz és partikhoz

Manapság már mindent gépesítünk!

Rendelj különleges és egészséges avokádós szendvicset!

Mit értünk a steril kifejezés alatt? Miért létfontosságú az egészségügyben?

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok