Mi Abonyunk - Milyen összefüggéseket találtak a növényi alapú táplálkozás és a krónikus betegségek kockázatai között?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2024.02.14. 08:01

Azt, hogy a krónikus betegségek kialakulásának kockázata és a helytelen táplálkozás között szoros összefüggés van, már több kutatással bizonyították. Ahogy azt is, hogy a növényi alapú táplálkozás kulcsfontosságú az egészségmegőrzésben.

 

A krónikus betegségek kialakulásának megelőzése

 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint világszerte majdnem minden második halálesetért a 2-es típusú cukorbetegség (T2D), a szív- és érrendszeri betegségek (CVD), valamint a rák felelősek. Ezek olyan krónikus betegségek, amelyek jelentősen lerövidíthetik a várható élettartamot. A táplálkozás döntő szerepet kap ezen betegségek kialakulásában – gondoljunk csak az üres kalóriának számító cukor vagy a telített zsírsavak hatására.

 

A LifestylePro Academy Lifestyle Medicine Consultant képzésén az egészséges táplálkozás alapismereteinek az elsajátítására is sor kerül. A témakör szerves részét képezik majd azon növényi alapú táplálkozási minták, amelyek egyre kiemeltebb figyelmet kapnak a főbb krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében.

 

Összefüggések a növényi alapú táplálkozás és a krónikus betegségek kimenetele között

 

A növényi alapú táplálkozás segíthet a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, a rák megelőzésében és kezelésében, a betegségek okozta mortalitás előfordulásának csökkentésében.

 

2023-ban publikáltak egy olyan szisztematikus áttekintést és metaanalízist, amelyben a kutatóknak az volt a célja, hogy összefoglalja az összefüggéseket és a meglévő bizonyítékokat a növényi alapú táplálkozás és a krónikus betegségek kimenetele között. A felhasznált adatforrásaik között szerepelt a MEDLINE, az Embase, a PubMed, a Web of Science.

 

A kutatók az áttekintésbe minden olyan prospektív tanulmányt bevontak, ami a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri megbetegedések, a rák és a mortalitás előfordulásának és a növényi alapú táplálkozásnak az összefüggéseit vizsgálta. 76 publikációt sikerült azonosítaniuk, ami több, mint 2 millió résztvevőt jelentett.

 

Milyen eredmények születtek?

 

Wang és munkatársai a csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztók és a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri megbetegedés, a rák és a mortalitás kockázata között fordított összefüggést figyeltek meg.

 

Szintén kifejezett volt a fordított összefüggés akkor, amikor a növényi alapú táplálkozási mintákban nagyobb hangsúlyt kaptak az olyan egészséges növényi alapú élelmiszerek, mint amilyenek például a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek.

 

Ezzel szemben, az egészséget kevésbé szolgáló, feldolgozott élelmiszerekben gazdag növényi alapú étrend hozzájárult ezen betegségek kialakulásához.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban? Az adatok arra utalnak, hogy a növényi alapú táplálkozás, elsősorban az egészséges, teljes értékű élelmiszerekre alapuló növényi étrend előnyös és az idő előtti halálozás kockázatának csökkentésében is kulcsfontosságú.
  

Reklám:
Reklám   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Milyen az igazán jó masszázsmedence?

Mikor érdemes a matracot tisztítani és mikor jobb már lecserélni?

Hogyan találjuk meg a legolcsóbb repjegyeket?

Egy izgalmas szerkezet, amely sok előnyt kínál

Amit tudni érdemes a turbómaróról és a rotormaróról

Életmódváltás egyszerűen

Milyen ruhákra lesz szükség horgászathoz?

Tegyük komfortosabbá a kertünket árnyékolókkal!

Mikor és miért lehet jó a közösen megélt öröm?

Az online közműátírás menete, ha azt a régi szerződő kezdeményezi

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok