Mi Abonyunk - Mi is az a VRAM, azaz a videókártya?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2023.03.20. 13:45


Ebben a cikkben a videókártyáról, a VRAM-ról lesz szó. Megnézzük, hogy mi is ez, miért fontos, milyen típusai vannak, és miként használjuk őket. Vágjunk is bele!

 

Mi az a VRAM?

 

A VRAM (videókártya) egy keretpuffer. Az adatokat DVI vagy HDMI porton keresztül digitális jelként küldik LED kijelzőre. Ha viszont egy régebbi kijelzőtípusról van szó (katódsugárcsöves), vagy egy régi VGA csatlakozón keresztül csatlakoztatjuk a videokártyát, akkor analóg jelekre van szükség, mely átalakítást a RAMDAC végzi. A modern videókártyákban ennek egy változata, az SGRAM van.

 

A VRAM korábban kettős portolású volt. A kijelző olvasott a VRAM-ról, miközben a processzor új képadatokat ír bele. A kettős port kialakítás volt a fő különbség a sima RAM és a VRAM között a 80-as és 90-es években.

 

VRAM típusok

 

MDRAM: egy nagy teljesítményű RAM, mely a hagyományos VRAM-mal ellentétben nem a teljes keretpuffer egyidejű elérését biztosítja, hanem memóriabankonkénti hozzáférést tesz lehetővé. Ez gyorsabb végrehajtást garantál, ami növeli az általános teljesítményt. Ráadásul még olcsóbb is, mint a hagyományos VRAM.


RDRAM: Ez egy saját busszal ellátott VRAM, ami felgyorsítja az adatáramlást a keretpuffer és a VRAM között.


SGRAM: Ez egy DRAM, ami órajel-szinkronizált, egy portos, de két memória oldalt is megnyithat egyszerre. Előnye, hogy viszonylag olcsó.


WRAM: Ez egy nagy teljesítményű, kétcsatornás VRAM, mely a hagyományos típusnál kb. 25%-kal nagyobb sávszélességgel bír. Ugyanakkor olcsóbb nála. Hatékonyabb adatolvasást tesz lehetővé.

 

Mi az a True Color?

 

A True Color a képernyőn megjelenő pixel színének meghatározása, mely 24 bites értéket tartalmaz. Így akár 16.777.216 különböző szín megjelenítését is lehetővé teszi. Bitmélységnek nevezzük a pixel színárnyalatának meghatározására használt bitek számát.

 

A True Colort olykor 24 bites színnek is szokták nevezni. A legújabb színes kijelzők képesek 32 bites megjelenítésre is. Ez az extra 8 bit (1 bájt) az úgynevezett alfa-csatorna. Ezt vezérlési és speciális effektusinformációkhoz használják.

 

Így használjuk a VRAM-ot

 

Mint már említettük, a modern grafikus kártyákban SGRAM van, méghozzá immár GDDR5 verzióban. A VRAM akkor a legfontosabb, ha egy alkalmazás összetett textúrákat jelenít meg. Továbbá ha poligon alapú 3D struktúrák kerülnek létrehozásra. Egész konkrétan ilyenek a 3D grafikai programok, valamint a videójátékok.

 

Ha egy alkalmazás a komplex adatfeldolgozási funkciókra támaszkodik, akkor a CRAM mennyisége nem is annyira fontos. Sokkal inkább van szükség a rendszerben megtalálható RAM-ra. Épp ezért az üzleti számítógépek például tökéletesen megvannak grafikus bővítőkártyák nélkül is. Viszont ha rendszeresen szeretnénk pl. Adobe Photoshopot használni képek szerkesztéséhez, akkor már szükségünk lesz a nagy rendszermemória mellett megfelelő mennyiségű (több GB) VRAM-ra is.
 

Reklám:
Reklám   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Milyen az igazán jó masszázsmedence?

Mikor érdemes a matracot tisztítani és mikor jobb már lecserélni?

Hogyan találjuk meg a legolcsóbb repjegyeket?

Egy izgalmas szerkezet, amely sok előnyt kínál

Amit tudni érdemes a turbómaróról és a rotormaróról

Életmódváltás egyszerűen

Milyen ruhákra lesz szükség horgászathoz?

Tegyük komfortosabbá a kertünket árnyékolókkal!

Mikor és miért lehet jó a közösen megélt öröm?

Az online közműátírás menete, ha azt a régi szerződő kezdeményezi

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok