Mi Abonyunk - Nincs, aki felszedje a krumpliját? Igényeljen közmunkást
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

admin - 2015.06.11. 19:49

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor  - Szüretelők – képünk illusztrációk. 

 

Pintér Sándor friss javaslata szerint szervezetten vezényelnék át a közmunkásokat mezőgazdasági idénymunkára a helyi gazdálkodók vállalkozásaihoz. Visszautasítani, felmondani sem nagyon lehet majd., írja a vs.hu

 

Várhatóan nagyon sok vitát vált még ki az a törvénymódosítást, amit kedden nyújtott be a parlamentnek Pintér Sándor belügyminiszter. A közfoglalkoztatásról szóló törvény módosításával egyebek mellett előírná, hogy három hónapra ki kell zárni a közmunkából azt, akinek „egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg”. Magyarul, ha valaki felmond a munkahelyén, három hónapig nem mehet közmunkára.


Ez nem azokra nézve lehet hátrányos, akiknek már régebb óta van rendes, bejelentett munkájuk, és úgy döntenek, nem tudják tovább elviselni a főnöküket. Ők nyilván nem azért távoznak egy munkahelyről, hogy közmunkásnak álljanak, ráadásul ha legalább egy éve be voltak jelentve, amúgy is jár nekik 90 napig a munkanélküli segély, hivatalos nevén álláskeresési járadék (ennek maximális összege havonta 105 ezer forint).


A Pintér-féle törvénymódosítás nem róluk szól. A további paragrafusokból derül ki, hogy kikre nézve lehet nagyon hátrányos a kitiltás a közfoglalkoztatásból: azokra, akiket a közmunka helyett lényegében szervezetten átküldenek szezonális mezőgazdasági munkára, úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás keretében (ennek lényege, hogy a munkaadó napi 500 forinttal letudhatja a közterheket). 

 

A javaslat szerint ugyanis az a gazdálkodó, aki május és október közt embereket venne fel, nem a piac elé áll ki a kisbusszal, és kiabál, hogy eperszedőket keres, hanem a helyi polgármesternek jelenti majd be munkaerőigényét. A polgármester kiválasztja a megfelelő közmunkásokat, majd a listát leadja a járási hivatalnak, amely szól a közmunkás foglalkoztatójának, hogy mentse fel a „munkavégzési és rendelkezésre állási” kötelezettsége alól.
A közmunkásnak pedig nem sok választása marad. A közfoglalkoztatási törvény szerint három hónapra ki kell zárni a munkából (így a segélyezésből is), ha nem fogadja el a neki felkínált munkát. A most benyújtott módosító szerint pedig azt sem teheti meg, hogy felmond néhány nap után: hiába rosszak a munkakörülmények, ha lelép, három hónapra elveszítheti a közmunkát is, azaz a megélhetését.


A javaslat az indoklás szerint lehetőséget kíván biztosítani, hogy „a közfoglalkoztatottak minél nagyobb hányada munkalehetőséghez jusson az egyszerűsített foglalkoztatás keretében”, de beismeri azt is, hogy a mezőgazdasági vállalkozók érdekeit is szolgálja: „könnyíti az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatni kívánó munkáltatók szezonális munkaerőigényének kielégítését”. Korábban kormánypárti politikusok a parlamentben is gyakran beszéltek arról, hogy az ország bizonyos területein a gazdák már nem kapnak napszámost az idénymunkákra.


A javaslatot más előterjesztések mellett, a jövő héten, június 16-17-én rendkívüli ülésen kezdheti meg tárgyalni a parlament – derül ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kísérőleveléből. 

 

A pártok reagálását IDE KATTINTVA elolvashatja.

Politika:
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna a 6-os választókerületben?

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 4-es választókerületben?

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 2-es választókerületben?

Zágráb Nándor a Jobbik országgyűlési képviselő jelöltje a választókerületben

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 7-es választókerületben?

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 5-ös választókerületben?

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna a 3-as választókerületben?

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 1-es választókerületben?

Közadatok Antal- Láng Edináról- III. rész

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok