Mi Abonyunk - Ön elhiszi? Beígérték a bérrendezést a tanároknak!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.02.17. 18:52:37

 Az alábbi cikket médiapartnerünk, a Duna TV ajánlja figyelmükbe:

 

Hoffmann Rózsa: Két éven belül kétszázezer forint lehet a pályakezdő tanárok alapbére

Az államtitkár elismerte, hogy az új közoktatási koncepció többletköltsége valóban háromszáz milliárd forint körüli összeg lenne - a startra vonatkozó számítások gőzerővel folynak


Már jövőre, avagy 2013-tól, de ebben a kormányzati ciklusban mindenképpen megemelkedik, várhatóan kétszázezer forintra, az egyetemet végzett pályakezdő pedagógusok alapfizetése. A start időpontja a gazdaság teljesítőképességétől függ  – nyilatkozta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este. A politikus elismerte: a korábban megjelent értesüléseknek megfelelően valóban háromszázmilliárd forint körüli többletet igényelhet a kidolgozás alatt álló új közoktatási koncepció és pedagógus életpálya-modell finanszírozása. A pénznek azonban nem azonnal, nem egy összegben, és főként nem jövőre kell rendelkezésre állnia. Az oktatásügybe beruházni viszont muszáj, ehhez megvan a politikai támogatás és egyetértés – hangzott a nyilatkozatban. Az államtitkár kijelentette: a koncepcióban tervezett nulladik felzárkóztató évfolyam kapcsán kényesen ügyelnek majd rá, hogy a szegregáció látszatát is kerüljék az új, a szakma által egyébként elsöprően támogatott megoldás kapcsán.

 

Az új, formálódó közoktatási koncepció és pedagógus életpálya-modell költségigénye valahol háromszázmilliárd forint körül van – erősítette meg a korábban megjelent értesüléseket Hoffmann Rózsa államtitkár. Hozzátette viszont: nagyon fontos, hogy erre a nagyságrendű összegre nem egyszerre és nem a jövő évben van szükség, hiszen a koncepció fokozatos bevezetésére számít az oktatási államtitkárság. “Az ország gazdasági teljesítőképességének függvényében ez a szám változhat, adott esetben csökkenthet, vagy nőhet is” - mondta a szakpolitikus.

Mikortól startol az új rendszer? Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, 2012 szeptemberétől már az új közoktatási koncepció és tanári életpálya-modell szerint szeretnék kezdeni a munkát – vetette fel a Közbeszéd.

Ez igaz, de ez nem jelenti azt, hogy 2012-ben háromszázmilliárd forint plusz összegre volna szükség a közoktatásban – ismételte meg az államtitkár. “Gőzerővel folynak a számítások, háromféle verzióban, hogy az életbeléptetés időpontjától függően melyik évben mennyivel terhelné meg a költségvetést ez a rendszer”. Megjegyezte: elsőre ez az összeg, a háromszáz milliárd forint, talán ijesztőnek hangzik, de mellette azt is látni kell, hogy az elmúlt nyolc évben legalább százmilliárd forintot kivontak a már akkor is szegény oktatásügyből. “Ha csak ezt vissza tudnánk forgatni, már akkor is óriási esélyünk volna “ - szögezte le az oktatási államtitkár.

Hoffmann Rózsa megjegyezte: az Európai Unió minden országa, de az OECD fejlett országai is teljes mértékben egyetértenek abban, hogy az oktatásba még a gazdasági válság éveiben is szükséges beruházni, mivel ez teremtheti meg a növekedés alapját. Kérdésre válaszolva kijelentette: a kormányzat idei, 250 milliárdos stabilitási alapjának felállításakor az oktatási intézményektől egyetlen fillért sem vonnak el; az oktatási államtitkárság belső költségvetését persze érintik az alap felállításához szükséges költségvetési zárolások.

Csak megbecsült pedagógustól várható minőségi munka

Az életpálya-modell szerint növekszik majd a pedagógusok bére, anyagi megbecsültsége is. Hoffmann Rózsa azt mondta: a koncepcióban jelenleg az szerepel, hogy az induló gyakornoki alapbér körülbelül kétszázezer forint lenne. “Ez egy radikális emelés a mostani gyakorlathoz képest, ahol is egy egyetemet végzett tanár induló bruttó bére százhúsz ezer forint körül van, nettóban ez százezer forint alatti összeg” - érvelt a szakpolitikus.

Az emelésre azért van szükség, hogy a gyermekek jobban érezzék magukat az iskolában, hogy mindegyik gyermek a saját lehetőségei szerint optimálisan fejlődhessen. Ezt a szisztémát és hozzáállást viszont azoktól a pedagógusoktól lehet majd igazán elvárni, akik nyugodtak, derűsek és optimisták, mert megbecsültek és normális fizetéssel bírnak – hangoztatta a szakember.

A magasabb összegű bérezés 2012-től vagy 2013-tól indulhat; a konkrét dátumra azért nem mert ígéretet tenni a szakpolitikus, mert még nem világos, hogy a gazdasági helyzet mikortól teszi lehetővé a startot – hangzott az interjúban. Abban viszont biztos az oktatási államtitkár, hogy még ebben a kormányzati ciklusban beindul az új életpálya-modell és a vele járó magasabb bérezés.

“A számítások és a pénz összeszedése gőzerővel folyik. Elég határozott szándék mutatkozik minden felelős politikai tényezőtől, hogy ezt a helyzetet meg kell oldani. Nem csak a magyar történelem kínál rá példát, hogy az oktatásba való beruházás nyomán óriási fejlődésnek indul egy ország, hanem nemzetközi tapasztalatok, kutatások is mind ezt mutatják. Ha nem akarunk végleg leszakadni a világtól, akkor az oktatásba szükséges beruházni; első helyen a humán-erőforrásba. Azaz a pedagógusokat kell megfizetni, megbecsülni, és emellett elvárni tőlük a határozott minőségi munkát” - hangzott az érvelés.

A nulladik évfolyam biztosan nem hoz szegregációt

Viták is vannak a közoktatási törvény körül – sokan tartanak attól, hogy a nulladik, felzárkóztató évfolyam bevezetése az általános iskola illetve a középiskola megkezdése előtt inkább további szegregációhoz vezet, semmint a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítéséhez. Vitatják tovább az érettségi előtt a köteles önkéntes munkát is – vetette fel a Közbeszéd.

A nulladik évfolyam ötletét a szakma nagyon jól fogadta; ötezer oldalnyi véleményt kaptunk a közoktatási törvény koncepciójához, ezen belül elsöprő a bevezető évfolyam támogatása – reagált a felvetésekre Hoffmann Rózsa. “Elég sok kisebbségi önkormányzati vezetővel is végigtárgyaltam a kérdést, és megértették: nem szegregálni akarunk. Minden leszakadó gyermeknek – származástól függetlenül -, aki igen nagy hátránnyal bír hat éves korában, mert nem foglalkoztak vele otthon, alacsony a szókincse, így nincs rá esélye, hogy fel tudjon zárkózni – nekik szakértői vélemények alapján is jó megoldás lehet az a nulladik évfolyam, ahol egyéni fejlesztési tervvel, fokozatosan bevezetik őt az iskolai gyakorlatba. Nagy a szakmai támogatottsága a tervnek, azt hiszem, ez meg fog valósulni - szögezte le a szakpolitikus.  És - tette hozzá - kényesen ügyelnek majd rá, hogy a szegregáció gyanújának még az árnyékát is eltereljék az új megoldásról.

"Ami pedig az érettségi előfeltételeként megállapított közösségi munkát illeti: elfogadom, hogy ellentét feszülhet a két szó, a kötelező és az önkéntes között. Itt kötelező közösségi munkáról, ha úgy tetszik, humanitárius munkáról van szó; annak érdekében, hogy a fiatalok gyakorolhassák azt is, hogy jót tesznek másokért és nem csak önmagukért” - nyilatkozta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának. 

 

Szöveg: Pintér Attila, felelős szerkesztő, Duna Televízió.  

Oktatás:
Tanár   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

A pedagógusnap margójára

Biztonságos lesz az érettségi lebonyolítása

Mesebeli várak és kincses bányavárosok a Felvidéken - Itt jártak a somogyisok

A csoda folyatódott: 52. évfordulós osztálytalálkozón ünnepelte az osztály Katona Csöpi néni 90 szülinapját

Így épül a kézilabda pálya a Gyulai suliban

Búcsúzik a gimnázium igazgatónője

Augusztus végén érkeznek a szeptemberi családtámogatások

2,5 milliárd forintot kapnak hangszervásárlásra a zeneiskolák

Megint parkolj hülyén

A gyógypedagógus hiány ellen küzdenek Abony térségében

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok