Mi Abonyunk - Valentin-nap: A szeretet ünnepe történelmi gyökerekkel és világszerte változatos szokásokkal
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8084, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2024.01.24. 18:35

A Valentin-nap kettőssége


Valentin-nap, ismertebb magyar nevén Bálint-nap, minden év február 14-én kerül megünneplésre. Ez az ünnep különleges helyet foglal el a világ számos kultúrájában, hiszen egyesek számára a romantika csúcsa, míg mások számára a kereskedelmi manipuláció szimbóluma. Azonban annak ellenére, hogy vélemények és hagyományok szerteágazóan különböznek, az ünnepnek gazdag és sokrétű története van, amely mélyen gyökerezik a kultúrában.


Az ünnep eredete és történelmi háttere


A Valentin-nap ünneplése a keresztény Európában gyökerezik, ahol Valentin püspök mártírhalála kapcsolódik az eseményhez. A magyar Bálint-nap elnevezés is innen ered, ami a Valentin nevet jelöli magyarul. Valentin püspök a szerelmesek védőszentjeként is ismert, és három különböző legenda is fűződik alakjához. Mindhárom történetben közös elem a szenvedés és az önfeláldozás: az első szerint titokban házasította a fiatalokat, a második szerint bátorító üzeneteket küldött a keresztényeknek a börtönből, a harmadik szerint pedig a börtönőr vak lányát gyógyította meg. Valentin püspök végül kivégzése után a katolikus egyház szentjeként és mártírjaként maradt meg az emlékezetben. Az ünnep hivatalos státuszát I. Gelasius pápa adta meg az 5. században, ezzel elindítva az üdvözlőlapok és ajándékok küldésének hagyományát.


Luperkália: Az ünnep pogány gyökerei


A Valentin-nap keresztény jellegét megelőzően az ókori Rómában február 14-én a Luperkália ünnepét tartották, amely egy termékenységi szertartás volt. Ez az esemény Faunus, a mezőgazdaság római istenének, valamint Róma alapítói, Romulus és Remus tiszteletére zajlott. A Luperkália szokásai között szerepelt egy ifjú és egy hajadon futása a város utcáin, kecskebőrből készült korbáccsal, amivel minden eléjük kerülő fiatal nőt megérintettek. Ez a hagyomány a kecskebőr suhintásával gyermekáldást ígért azoknak a nőknek, akik gyermekre vágytak. Egy másik hagyomány szerint a nők neveiket dobták egy edénybe, amiből a férfiak húztak, és az így kialakult párok az ünnepet együtt töltötték. Ezek a hagyományok később átalakultak, és vették fel a Valentin-nap mai formáját.


Hiedelmek és babonák Valentin-napra


A Valentin-nap számos hiedelemmel és babonával társul, amelyek a szerelem és termékenység témakörét érintik. Például hagyomány, hogy aki szerelmes csókkal kezdi a napot, annak szerencséje lesz. Egy másik babona szerint, ha egy lány éjfélkor a temetőbe látogat, a szellemek megmutatják neki leendő férje alakját. A hiedelem szerint a madarak ezen a napon kezdenek el párzani, és ha ezen a napon egy verebet lát valaki először, az szegény, de boldog házasságot ígér, míg a tengelice gazdag, de boldogtalan házasságot jelent.


Globális Valentin-napi szokások


Valentin-nap világszerte eltérő módon kerül megünneplésre. Bulgáriában például az ünnepet összekapcsolták a borkészítők napjával, Ghánában 2007 óta a Csokoládé Napjaként ismert. A Fülöp-szigeteken téli esküvők népszerűek, és gyakran tartanak tömeges esküvőket. Észak-Európában, mint például Észtországban és Finnországban, a barátság áll az ünnep középpontjában. Japánban a nők ajándékoznak február 14-én, és a férfiak március 14-én, a Fehér Napon viszonozzák ezt. Dél-Koreában minden hónap 14-én megünneplik a szerelmet, az egyes ünnepnapok különböző neveket kapnak, mint például a Májusi Rózsa Napja, Júniusi Csók Napja, vagy Decemberi Ölelés Napja. Argentínában egy hetes ünnepet tartanak, amely során az „Édesség Hetén” a csókokat édességgel jutalmazzák. Dél-Afrikában a fiatal lányok a választottjuk nevével ellátott szívecskéket tűznek a ruhájukra. Franciaországban a szerelmesek fákat ültetnek, és az eljegyzések is gyakoriak ebben az időszakban.


Ajándéktippek és hagyományok


Az első Valentin-napi ajándékozás a legenda szerint Valentin püspöktől származik. A hagyományos ajándékok mellett számos kreatív ötlet is létezik. Például egy személyre szabott mese, városfelfedező játék, festőtanfolyam, tesztvezetés, virtuális valóság élmény, vagy sétarepülés. Ezek az ajándékok lehetővé teszik, hogy az ünneplők egyedi és személyes módon fejezzék ki szeretetüket.


A kapcsolatok értéke


Valentin-nap, akár szeretet ünnepe, akár kereskedelmi esemény, lehetőséget biztosít arra, hogy kifejezzük szeretetünket és tiszteletünket a szeretteink iránt. Egy bölcs mondás szerint egy hosszú és kiegyensúlyozott kapcsolat titka az, hogy egy héten egy este, egy hónapban egy hétvége, egy évben egy hét legyen csak a tiétek – ugyanakkor ezt külön-külön is meg kell adni egymásnak. Ez a tanács segíthet abban, hogy a kapcsolatok hosszú távúak és boldogok legyenek. Valentin-nap tehát több mint egy nap a naptárban; lehetőség arra, hogy megemlékezzünk a szeretet fontosságáról és arról, hogy mennyire értékesek a kapcsolataink. 

Reklám:
Reklám   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Tanzánia és Zanzibár - Kelet-Afrika csodái

Garancia az innovatív, biztonságos és sikeres üzlethez

Milyen kerékpárt vásároljon az, aki stílusos, egyedi bringát szeretne?

A műanyag redőny kánikulában is jó megoldás

A pajzsmirigy, az egyik legfontosabb szervünk

Milyen képességek kellenek egy irodai állás betöltéséhez?

Szabadtéri sütögetés ? tippek a tökéletes helyszín kialakításához

Hogyan válasszon ünnepi eseményekre bankettszékeket?

Néhány szó a munkaerő-kölcsönzésről

Betekintés a céges felelősségbiztosítások világába

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

A sarokkanapé, a kis lakások megmentője

Azok, akik kis lakásban élnek, pontosan tudják, hogy minden egyes ...

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok