Mi Abonyunk - Fogy a magyar: Kétmillióval kevesebben leszünk 2060-ra?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8072, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.07.24. 11:27

 

Nemcsak hazánkban, de a történelmi Magyarország területén is tovább tart a magyarság természetes fogyása. A születések számának csökkenése mellett régóta tart a népesség elöregedése is. Mindezek révén 2060-ra a magyarság száma 8 millióra fog csökkenni, a 65 éven felüliek aránya pedig meg fogja közelíteni az egyharmadot – mondta el a Rádió Orientnek Őri Péter, a Demográfiai Portré című kötetet kiadó KSH Népességtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Nemrég jelent meg a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének új kötete, amelynek előrejelzése szerint a magyar lakosság száma 2060-ra kétmillióval fog csökkenni. Mint arra Őri Péter rámutatott, a folyamat nem új keletű, hiszen az ország népessége 1981 óta csökken, a most elkészült előrejelzések tehát az elmúlt évek tapasztalatait tükrözik.

„A népesség fogyása mellett régóta folyik annak elöregedése” – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ennek elsődleges oka a születések számának csökkenése, valamint a várható élettartam növekedése. Mint azt Őri Péter elmondta: Magyarországon annak ellenére, hogy az elmúlt 20 évben javult a halandóság még mindig rövid a születéskor várható élettartam nemcsak a fejlettebb nyugati, de a régió hasonló helyzetben lévő országaihoz képest is. Ezek alapján ma a férfiak 72, a nők 78-79 évre számíthatnak.

Ezzel egy időben nagymértékben csökkent a házasságok száma is. Míg 1990 környékén egy nem házas nő 80-90 százalék valószínűséggel kötött élete során házasságot, addig ma ez az arány csupán 40-45 százalékos. „Ez nem azt jelenti, hogy egyedül élnek, hanem a házasság mellett más tartós párkapcsolati formák – élettársi együttélés- terjedtek el. Ezek a kapcsolatok – legyen az együtt élés vagy házasság - meglehetősen bomlékonyak. A tendenciák azt mutatják, hogy a ma megkötött házasságok 40-45 százaléka valamikor fel fog bomlani” – mondta. Kiemelte ugyanakkor, hogy ez a folyamat nemcsak hazánkra jellemző, Európa más országaiban is megfigyelhető, hogy az egyedül állók és egyedül élők létszáma is dinamikusan nő.

 

Az egészségi állapotot részben jól tükrözik a rossz halandósági adatok – mondta Őri Péter. Kiemelte: a dohányzók száma és emiatt a tüdőrákosok aránya még mindig magas. Emellett bár csökkenő mértékű, de még mindig jelentős hazánkban az alkoholfogyasztás mértéke. További problémaként említette, hogy a túlsúlyosak vagy elhízottak aránya egyre nagyobb a fiatalok körében. „Azok az életmódbeli változások, amelyek a nyugati társadalmakban az elmúlt évtizedekben lezajlottak, megvalósultak – táplálkozási reform, mozgás – Magyarországon kevésbé jelentek meg” – hívta fel a figyelmet az okokra. Pozitív tendenciaként említette viszont, hogy csökkent az öngyilkosságok, valamint a szív-és érrendszeri betegségben szenvedők száma is, ugyanakkor a daganatos betegségek esetében nem látszik ilyen pozitív fordulat. Az iskolai végzettség összehasonlításakor egyértelműen látszik, hogy a magasabban kvalifikáltak egészségtudatosabbak, mivel valószínűleg anyagilag is jobb helyzetben vannak és szabadidejüket is inkább töltik mozgással.

Emelkedő tendenciát mutat a bevándorlások száma is, az elmúlt években ugyanis évi 25-30 ezer fő érkezett Magyarországra, ennél magasabb csak a rendszerváltás idején volt ez a szám – mutatott rá Őri Péter. „Jelentős részüket mindig is a környező országok magyar ajkú lakossága alkotta, ez ma is így van, de köztük már az elmúlt évek változásai miatt egyre nagyobb a magyar állampolgárok aránya. Az biztos, hogy a bevándorlók fele ma is ezekből a közösségekből érkezik” – tette hozzá.

A történelmi Magyarország területén mintegy 2,4 millió magyar él, akiknek a száma szintén folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Ennek egyik oka a vegyes házasságok miatti asszimiláció, amely a legerősebb Szlovákiában, Erdélyben csupán a szórvány területeken figyelhető meg ez a folyamat. Romániában elsősorban az elvándorlás, Szerbiában pedig a természetes fogyás az oka a magyarok száma csökkenésének.

Jelentős mértékű a magyarok hazánkból történő elvándorlása is, elsősorban munkavállalási okokból. „Az EU statisztikái alapján mintegy 330 ezer magyar állampolgár él az unió más országaiban, a kivándorlók évi száma megközelíti a 80-90 ezer főt” – mondta Őri Péter, hozzátéve, hogy a legtöbben Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában telepednek le. Kiemelte: ennél valamivel több a kivándorlók száma, hiszen ebből a statisztikából hiányoznak a tengeren túl letelepültek adatai.

 

OPH 

Külvilág:
MAGYAR   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Fehér fürdőszoba - az örök klasszikus

Megjelent a PayPal fizetési rendszerrel működő legjobb magyar online kaszinók toplista

DFP részecskeszűrő tisztítás - Vajon minek köszönhető?

Románia lezárta határait, kijárási tilalom lépett életbe

Harminc napra mindenkit kizárnak a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt

Hogyan találjon olyan online bukmékereket, akikben megbízhat

 Online egyszerűbb elintézni a karácsonyi bevásárlást

CSILLAGDA!

Nem cáfolják a tartalékos katonák mozgósítását

Ma nézz az ég felé! Jönnek a Perseidák! Hullócsillagok várhatók!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok