Mi Abonyunk - Ki a felelős azért, hogy Abonynak 279 milliója elúszott?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.03.19. 20:44

Romhányiné dr. Balogh Edit polgármester vállalja a következményeit annak, ami történt, jelesül, hogy a QUESTOR csődje miatt elúszott a városnak 279 millió forintja. Ez azonban sovány vigasz. Ezzel a település gyakorlatilag a szakadék szélére került, az MNB zárolta az összeget, nem tudni mikor és mennyit lát belőle viszont a település. Ez elég nagy baj mindenkinek, főként az abonyi lakosságnak, hiszen fejlesztésekhez önerő kizárva, de még az is kétséges, hogy a rezsire elég lesz- a költségvetésben lévő pénz. Politikai ellenfelei éles támadást intéztek a polgármester ellen, holott elvileg jogosítványuk lett volna rá, hogy megakadályozzák a tavaly decemberi rossz befektetést! Az előző testület felhatalmazása szerint járt el Balogh Edit, amikor befektette a pénzt, mondván, hogy a legmagasabb hozamot hozó helyre teszi. Amikor erre Balogh Edit jogosultságot kapott, még az előző képviselő- testület volt hatalmon, azonban azóta markáns váltás történt.

 

Több, jogász végzettségű ember is került a testületbe, de senkinek sem jutott eszébe utánanézni, hogy az ellenfélnek, pontosabban ellenségnek tartott polgármester milyen jogokkal rendelkezik. Most élesen támadják Balogh Editet, aki valóban a lehető legrosszabb helyre tette be a város pénzét, de az ellenfelek csendben asszisztáltak a nemtörődömségükkel eme tetthez. Voltak, akik túlságosan jóhiszeműek voltak, voltak, akik ehhez nem értenek, de ez nem lehet mentség!

Ez nem egyedüli eset hazánkban, mondhatni, volt már rá precedens. Igaz, akkor kisebb összeg veszett oda. Hűtlen kezeléssel vádolták meg a jegyzőt és a polgármestert, azonban jogerősen is felmentették őket, hiszen a befektetésekre a testület őket felhatalmazta. Úgyhogy, ha esetleg eszébe jut az abonyi politikai ellenlábasoknak hasonló pert indítani, szíves figyelmükbe ajánlom az alábbit.

Bemásolom a történetet.

Jogerősen felmentette a Szegedi Ítélőtábla szerdán Kunszentmárton polgármesterét, jegyzőjét, valamint az önkormányzat pénzügyi osztályának korábbi vezetőjét, akiket hűtlen kezelés bűntettével vádolt az ügyészség.
A kunszentmártoni önkormányzat 2008 májusában a csehországi székhelyű Capital Partners a. s. brókercégen keresztül 96,5 millió forint szabad forrását külföldi tőzsdéken forgalmazott részvényekbe fektette. A cseh cégen keresztül végzett tranzakciók kezdetben sikeresek voltak, de 2008 őszétől az amerikai részvények árfolyama jelentősen esett, és az egyes tőzsdei ügyletek után a bróker cég tranzakciós díjat is felszámolt. Amikor az önkormányzat vesztesége elérte a 44 millió forintot, a képviselő testület abban bízva, hogy a részvények ára újra nőhet majd, testületi ülésén a befektetés fenntartása mellett voksolt.

A szerződést az önkormányzat végül 2009 augusztusában zárta le, ekkor a brókercég a portfóliói akkori ellenértékét, 18,2 millió forintot utalt vissza a város számlájára.

Az ügyben az Állami Számvevőszék feljelentése alapján indult eljárás.
Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró a Szolnoki Törvényszék felmentő ítéletét helybenhagyó táblabírósági döntés indoklása során kifejtette, Czuczi Mihály akkori és jelenlegi polgármester nem követett el szándékos kötelességszegést, a képviselő-testület határozata szerint járt el, amikor megállapodást kötött a brókercéggel. 2008 tavaszán a polgármester nem láthatta előre, a részvényügyletek milyen veszteséggel járhatnak. Mivel az elsőrendű vádlott nem követett el bűncselekményt a bűnsegédi magatartással vádolt jegyző és osztályvezető esetében is helyesen hozott felmentő ítéletet a törvényszék – hangsúlyozta a tanácsvezető bíró.
- mti-

Sokan azt gondolják, hogy a lekötés, melyre a polgármester felhatalmazást kapott, nem egyenlő azzal, hogy értékpapírokat vesz rajta. Vélhetően igazuk is van, de a fenti történt tükrében a büntetőjogi felelősség megkérdőjeleződik mind a polgármester, mind a jegyző esetében. Azt mondták a városi képviselők a testületi ülésen, hogy fogalmuk nem volt róla, hogy a város pénze már 2013 óta a Questronál volt, és erről tájékoztatást sem kaptak a polgármestertől. Ha ez így van, nagyon nagy a baj. Nem akarom védeni a polgármestert, csak halkan kérdezem meg, de úgy, hogy mindenki hallja: Miért nem kérdezték meg tőle, hogy hol a város pénze? Ennyire naiv itt mindenki? Így én sajnos azt gondolom, hogy a teljes városvezetés hibája, az előzőé, és a mostanié is, hogy a 279 millió forint eltűnt….

Lehet, hogy megint baromira nem leszek népszerű, de így gondolom!

Gondolom, menet közben kiderülnek a részletek. Így az is napvilágot lát, hogy ki volt a közvetítő szervezet, vagy személy, mert nem hiszem, hogy Romhányiné dr. Balogh Edit egy zacskóban adta le a pénzt a Questornak. Mondhatni, sajnos a tánc most kezdődik, és vélhetően a problémák is, amikor a település nem tudja például az áramszámlákat kifizetni.

Végül is Habony István, a Pénzügyi Bizottság elnöke megmondta a frankót a testületi ülésen:

Szerinte az volt a döntésük, hogy mindig a legjobb ajánlat alapján kösse le a polgármester a pénzt. Szerinte ezért ez egyértelmű és ebben benne volt a képviselő-testület.

Sajnos! A korábbi és a mostani is!

Lőrinczy Veronika


 

Politika:
Csőd   
 4 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Zágráb Nándor a Jobbik országgyűlési képviselő jelöltje a választókerületben

Közadatok Antal- Láng Edináról- II. rész

Közlemény az abonyi Jobbik alapszervezetéről- Szeremi Anikó feloszlatta

Ők készítik majd elő a döntéseket: Abony Város Bizottságainak tagjai értünk dolgoznak

Október 28-án megalakul az új abonyi képviselő- testület: Ünnepélyes eskütételek, illetmények, alpolgármester

Közadatok Antal- Láng Edináról- III. rész

Közadatok Antal- Láng Edináról- I. rész

Egyhangú igen az abonyi műjégpályára! Szép volt!

A helyi Fidesz elnök, Balangó László NEM vállalja, hogy beüljön a képviselő- testületbe

Abonyban 1341 Fideszes is Pető Zsoltot támogatta!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Senki nem tud semmit!

S.pataki -

2015.03.20. 12:15:37

 

„..a vagyonrendelet szerint értékpapír vásárlását (nem lekötés, hanem befektetés) csak a pénzügyi bizottság hagyhat jóvá”

Habony elvtárs( nekem nem) a bróker fejlemény pánik mentője, a RÖTGEN gép beszerzője, ezek szerint nem is tudja, hogy mulasztott, kötelességét nem teljesítette, fogadalom szegést követett el? Ez nem ejnye-bejnye! Nem vagyok Torgyán Józsi, hogy hangoztassam folytonosan azt, hogy mondjon le, nem is mondom. Mert valakiknek csak kell a városi adminisztrációt úgy-ahogy, képviselni a kívül állok felé. A polgármester hangoztatja, hogy Ő viseli a felelőséget, ez eddig rendbe is van. A Japán rendőrség szokását, módszerét követve felteszem a kérdést. Mi lenne az Ön részére a legalkalmasabb vezeklés, ha a befektetett pénzösszeg nem térül egészében vissza? Aztán majd meglátjuk, hogy mérlegelünk. A Polgármestert felhatalmazó dokumentumot, hozzák nyilvánosságra, akkor világossá válik, hogy ki-mit tud!

Quaestor kötvénycsőd: kié a felelősség?

veroniq -

2015.03.20. 09:44:32

A Quaestor ügy nem csak abban tér el a két brókerbotránytól, hogy egy kötvénycsalás, hanem abban is, a marketingje sokkal szerteágazóbb volt, vezetője pedig nyilvános, esetenként állami eseményen mutatkozott időnként kormánytagokkal, így az ügy különösen megtévesztő lehetett.

 

Beetetés

A Quaestor összeomlás óta sokat bírálják a kötvényeseket, hogy miért nem voltak gondosabbak, miért nem néztek jobban körül, miért nem mérték fel a kötvénykockázatot. Mindez jogos is lenne, ha az egész ügy nem 7-8 éven át folyt volna óriási nyilvánosság, reklámkampány, felügyeleti jóváhagyás, és főleg az állami vezetőkkel való cégvezetői kapcsolat mellett.

Ezek a tényezők olyan méretű bizalomkeltésre, megtévesztésre voltak alkalmasak, ami jóval túlmutat egy átlagos piramisjáték vagy egy átlagos, bukásba torkolló vállalati kötvénykibocsátás szintjén. Piramisjátékokat időről időre szerveznek, de a legkevésbé sem állami, felügyeleti jóváhagyással, sőt, a mindenkori felügyelet gyakran ad ki közleményt, ha gyanús vagy pláne tiltott betétgyűjtést észlel, ill. büntet meg engedély nélküli cégeket.

 

Ki a hunyó?

Az átlagos befektetőtől nem várható el, hogy ezt felismerje, különösen, ha a felügyelet rendben találta a céget, engedélyezte a kibocsátásokat, óriási reklámkampány zajlik, és végül, ha a cégcsoport vezetője állami vezetőkkel, kormánytagokkal mutatkozik, nyilvánosan stadiont avat (ráadásul a kötvényesek pénzéből). Ez azt a látszatot kelti, mintha még az állam is mögötte állna a cégcsoportnak, így hamis illúziót keltve a befektetőkben. És miután a mostani kormány nem a piac erejét hirdeti, hanem a gondoskodó államét, ez a megtévesztő hatás különösen felerősödhetett.


Teljes cikk az alábbi linken:


http://privatbankar.hu/befektetes/quaestor-kotvenycsod-kie-a-felelosseg-279175

Valami nem stimmel a Quaestor-cég öncsődjével

veroniq -

2015.03.20. 09:14:12

A Quaestor-károsultak fekete napja volt, amikor a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt kezdeményezett, legalábbis erről tájékoztatták az ügyfeleket. Csak az a probléma, hogy ennek sehol sincs nyoma, ami azt is jelentheti, hogy a cégnél most is mehetnek kifizetések, mégpedig teljesen legális módon.

Valamit elhallgatnak a Quaestor-üggyel kapcsolatban – írja a Figyelő. A Quaestor ügyfelei március 13-án Szombati Zsigmond felügyeleti biztos aláírásával egy levelet kaptak, amiben arról tájékoztatták őket, hogy 4 nappal korábban a kötvénykibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. csődeljárást kezdeményezett önmaga ellen.

 

Ezzel azonban az a probléma, hogy az öncsőd egy többlépcsős eljárás: először a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumához tartozó felszámolási csoport egy munkanapon belül előbb elbírálja, hogy van-e olyan ok, ami miatt el kellene utasítania az öncsődöt. Miután ez megtörtént, kihirdetik a Cégközlönyben. De a Quaestor esetében ez nem jelent meg a lapban, miközben a Győri ETO FC Kft. öncsőd kérelme annak rendje és módja szerint megjelent. Ez az jelenti, hogy a társaságnál jelenleg is mehetnek kifizetések – mégpedig teljesen jogszerűen.

Az is furcsa, hogy először csak a Hungária Értékpapír esetében történtek azonnali letartóztatások, miközben ennél a brókercégnél történtek a legkisebb értékű visszaélések. Ezzel szemben a két százmilliárdos nagyságrendű ügyben a botrány kirobbanását követő első napokban még szabad lábon védekezhettek a cégek vezetői.

 

írja a HVG

olvasónk véleménye, van is benne valami....

veroniq -

2015.03.20. 09:05:08

olvasónk:


Ezzel picit vitatkoznék, és nem mentegetni akarom őket...a szabad eszközök lekötése nem rossz ötlet, az, hogy erre egy személyben egy embert hatalmaznak fel, az már kérdéses...de nekem az egész ügyletben nem ez a lényeg...a vagyonrendelet szerint értékpapír vásárlását (nem lekötés, hanem befektetés) csak a pénzügyi bizottság hagyhat jóvá....ebből a befektetési dologból őket jól kihagyták, vagyis megszegték a rendeletben foglaltakat...az értékpapírokról meg a jegyzőnek kellene nyilvántartást vezetni...tehát, ha voltak, és már ez is kétséges, hogy voltak-e, a jegyzőnek erről tudnia kell, ergo, észlelnie kellett volna a rendeletben foglaltak megsértését...


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok