Mi Abonyunk - Figyelem! Március 5-től, azaz mától új tűzvédelmi szabályzat lép életbe!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

admin - 2015.03.05. 13:32

 

 Figyelem! Március 5-től, azaz mától új tűzvédelmi szabályzat lép életbe!

 

Március 5-én lép hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSz). Az új szabályozással gazdaságosabban lehet majd megteremteni az elvárt biztonságot, illetve a rendelkezés kitér olyan új tényezőkre is, mint például a napelemek, melyek a tűzoltás során kockázatot jelentenek. A Rádió Orient műsorában a szabályozás változásairól kérdeztük Bérczi László tűzoltó dandártábornokot és Érces Ferenc tűzoltó ezredest.

Érces Ferenc főosztályvezető elmondta, hogy a régi szabályozással négy fő probléma volt. Egyrészt rendkívüli merevsége nem hagyott tervezési szabadságot, mivel meghatározta a biztonsági szintet és azt is, hogy miként kell annak megfelelni. Másrészt nem volt egyértelmű a megfogalmazása, néhol egymásnak ellentmondó rendelkezéseiből értelmezési gondok adódtak. Hiányosságai is voltak, hiszen nem tartalmazott speciális eseteket, továbbá a kockázat és védelem egyensúlyát sem biztosította megfelelőképpen.

 

Ez indokolta egy olyan új jogszabály megalkotását, amely mindenki számára egyértelmű, az Európai Uniós szabályozásnak is megfelel és azt a minisztériumok is jóváhagyják. Az új OTSz Brüsszelben egy három hónapos notifikációs eljáráson vett részt – emelte ki Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő.

Az új szabályozás előnyeit ismertetve a tűzvédelmi szakemberek elmondták: abban csak az elvárt biztonsági szint van meghatározva. A megvalósíthatóság nem kötött, ahhoz az úgynevezett Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek adnak segítséget. Ennek lényege, hogy a régi OTSz értelmében a jogszabály-módosítás folyamata akár egy évig is eltarthatott, amíg a Belügyminisztérium által létrehozott tűzvédelmi munkacsoport ügymenete ennél jóval rövidebb lesz. Másik előnye, ezek a mankónak használható, nem kötelező erejű irányelvek teret adnak a tervezők leleményességének a tűzvédelmi biztonsági szint megteremtésében.

 A szabályozás egyes új épületek esetében bevezeti egyfajta tűzvédelmi használati utasítás vezetését, az úgynevezett Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyvet. Ennek célja, hogy az épület biztonsága az átalakítások során ne csorbuljon, a tűzvédelmi követelmények betartása biztosítható, ellenőrizhető és nyomon követhető legyen.

 

Az új OTSz emellett kitér a speciális építmények: aluljárók, metrók, fedett színek tervezésének szabályozására is, amelyek szabályozása eleddig hiányos volt.

Az eddigi A,B,C,D,E tűzveszélyes osztályzati besorolás helyett - amely nem adott kellő lehetőséget és néhol nem szolgálta a beavatkozók védelmét - a beavatkozás feltételeit maximálisan biztosító kockázati osztályokat említ az új szabályozás – emelte ki Bérczi tábornok, majd hozzátette: a szabályozás kitér ezen kívül olyan új elemekre is, mint a napelemek, amelyek veszélye, hogy nem áramtalaníthatók, így egy tűzoltás során kockázatot jelenthettek. Az új szabályozás értelmében azonban elérhető közelségben, jól látható kapcsolót kötelező elhelyezni a beavatkozást végzők biztonsága és a hatékony oltóanyag használat érdekében.

Az új szabályokra történő felkészülés Érces Ferenc tájékoztatása szerint két részletben történik: egyrészt a hatósági szakemberek, másrészt a tűzvédelmi szakterületen dolgozó civilek- beruházók, tűzvédelmi tervezők és társasházkezelők - oktatása zajlik. Elsőként elméleti képzésen az új tűzvédelmi szabályzat szemléletmódját ismerik meg, második körben - ami jelenleg is zajlik - gyakorlati példákon keresztül ismerhetik meg az új szabályok alkalmazását a résztvevők. A tanfolyamokra az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján lehet jelentkezni.

 

Mind a beruházóknak, mind a tervezőknek fontos az egyszerűség, gazdaságosság és a gyors engedélyezés. Az új szabályozással e tekintetben gazdaságosabban lehet majd megteremteni a biztonságot, mint eddig – emelték ki a Rádió Orient vendégei, ismertetve, hogy a használati szabályok jelentős része lényegileg csak nyelvezetében változik. A mindennapi gyakorlatban a szabadtéri és beltéri tűzgyújtás megszigorítása a legérzékelhetőbb változás, amely bejelentés- és engedélyköteles lesz. Az engedélyt a hatósági kezelőtől kell majd beszerezni. Emellett szerepel benne az irányított égetés fogalma is, ami azt jelenti, hogy nem szabad a tüzet felügyelet nélkül hagyni. Azonban itt sem a bírságolás, hanem a figyelemfelkeltés lesz a legfontosabb cél.

OrientPress Hírügynökség (OPH)

Közélet:
Tűz   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok