Mi Abonyunk - ÁSZ vizsgálat a Szolnoki Főiskolán: Számos szabálytalanság, zsugorodó hallgatói létszám
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.08.06. 11:14

A Szolnoki Főiskola 2009 és 2012 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése során az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a belső kontrollrendszer működtetése összességében nem volt megfelelő, amely a pénzügyi és a vagyongazdálkodás területén egyaránt szabálytalanságokat eredményezett. Az intézménynél a több mint 40%-kal csökkenő hallgatói létszám, a bevételi lehetőségek szűkülése, továbbá a jelentős összegű PPP kiadások miatt többször merültek fel likviditási problémák.

 


A Szolnoki Főiskolán 2009 és 2012 között agrár, gazdaságtudományi és műszaki területeken folyt felsőoktatási képzés. Az ellenőrzött időszakban a hallgatói létszám 4161 főről 2432 főre csökkent, 2012-ben a rendelkezésre álló férőhely kapacitásnak mindössze 52,3%-át tudta kihasználni az intézmény.
 


A főiskola kiadásainak összege a 2009-2012 években 11 milliárd Ft-ot tett ki, ez idő alatt közel 6,4 milliárd Ft költségvetési támogatást kapott. Az intézmény költségvetési támogatása az ellenőrzött időszakban 27,1%-kal csökkent, amelyet nem tudott saját bevételeinek növelésével ellensúlyozni. A csökkenő bevételek, a jelentős összegű PPP kiadások következtében 2012-ben a szállítói kifizetésekkel is többször késedelembe estek, amely miatt a főiskolát 28 millió Ft-os késedelmi kamatfizetési kötelezettség terhelte.

Az ellenőrzés megállapította, hogy az intézménynél - egyéb hiányosságok mellett - a személyi juttatások, a megbízási díjak, a dologi kiadások előirányzatainak felhasználása, valamint a bevételek beszedése szabálytalanul történt. Jellemző hiba volt az aláírási jogkörök nem megfelelő gyakorlása, a pénzügyi ellenjegyzés, és a teljesítésigazolás elmaradása. A hallgatói költségtérítéseket nem a Kincstárnál vezetett számlán kezelték. Az előirányzatok tervezése és a normatív támogatások felhasználásával kapcsolatos döntések meghozatala a jogszabályokkal összhangban történt. A számvevőszéki helyszíni ellenőrzés során feltárt hibák összege a főiskola 2009-2012. évekre vonatkozó mérlegeiben meghaladja a jogszabályban meghatározott jelentős összeget, ami befolyásolja a vagyoni helyzetéről kialakított képet. A belső ellenőrzések nem tárták fel teljes körűen a pénzügyi és vagyongazdálkodás szabálytalanságait.
 


A jelentés megállapításai alapján az ÁSZ a rektornak valamint a felsőoktatásért felelős miniszternek is fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti. Az összes állami és egyházi fenntartású felsőoktatási intézményt érintő, 2009 és 2012 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzések célja annak megállapítása, hogy szabályos volt-e az intézmények pénzügyi és vagyongazdálkodása, a jogszabályi előírásoknak megfelelően működött-e belső kontrollrendszerük, valamint, hogy az illetékes minisztérium szabályszerűen gyakorolta-e fenntartói és ágazati irányítói jogosultságait. Az ÁSZ a jelentéseket ütemezetten hozza nyilvánosságra.

Forrás: Állami Számvevőszék honlapja

Horváthné Herbáth Mária
Felügyeleti vezető

Horváth Bálint
Kommunikációs osztályvezető
 

Oktatás:
Szolnok   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

A pedagógusnap margójára

Biztonságos lesz az érettségi lebonyolítása

Mesebeli várak és kincses bányavárosok a Felvidéken - Itt jártak a somogyisok

A csoda folyatódott: 52. évfordulós osztálytalálkozón ünnepelte az osztály Katona Csöpi néni 90 szülinapját

Így épül a kézilabda pálya a Gyulai suliban

Búcsúzik a gimnázium igazgatónője

Augusztus végén érkeznek a szeptemberi családtámogatások

2,5 milliárd forintot kapnak hangszervásárlásra a zeneiskolák

Megint parkolj hülyén

A gyógypedagógus hiány ellen küzdenek Abony térségében

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok