Mi Abonyunk - Te is szereted a Tibi csokit? Nekem a kedvencem- Nem csak a Mamáé
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 5914, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.02.05. 22:12

És mindezt nem csak azért mondom, mert a kedvenc Párom neve is Tibi, hanem azért mert kisgyermekkorom óta falom a különböző töltelékekkel ízesített finomságokat. Legalább ez megmaradt a gyermekkorom ízei közül. Sok egyéb viszont sajnos már nem. Most megmutatom Önöknek, hogy honnan ered a Tibi csoki, hova fejlődött. Mindezt képes beszámolóval teszem meg. Emlékeznek még? A fő szlogen az volt egykor: „ tibi em csak a mama kedvence! „- nos én erre nem emlékeztem. Viszont múltidézőnek, nosztalgiának jó lesz ez a kis írás. Azoknak az Olvasóknak pedig, akik még túl fiatalok ahhoz, hogy nosztalgiázzanak, jó lesz arra, hogy tudják: A Tibi vélhetően örök! Szeretettel ajánlom kedvesemnek ezt az itt látható írást, hiszen ez nem jött volna létre nélküle. Egyik kedves ismerősünk ugyanis küldött nekünk egy képet, melyen „ Tibi ízű tejcsokoládé „ szerepelt.

 

Tudtad?

 

Az elmúlt 70 évben a Tibi formája és csomagolása sokat változott, sokféle új termékkel bővült a választék, amelyek eredményeként az egyik legnépszerűbb csokoládé márka lett. Az 1 év alatt gyártott csoki táblákkal például akár 15 szabványos focipályát lehetne lefedni vagy a táblákat egymásra rakva a Mount Everest tetejéig felérő tornyot lehetne építeni.


Magyarország legnagyobb csokoládégyárát Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította 1868-ban Pesten, az Ősz (ma Szentkirályi) utcában. A kezdeti cukorkaüzemhez 1883-ban gőzüzemű csokoládégyárat épített, s ezzel meghonosította Magyarországon a nagyüzemi csokoládégyártást.

A 30-as években a cég széles körű reklámtevékenységet folytatott, a csokoládék, a bonbonok és a cukorkák egyaránt kelendőkké váltak, s olyan népszerű márkái voltak, mint például a "tibi" csokoládé, a Frutti karamella, a Zizi drazsé, a Ropp ostyaszelet, a Bronhy, a Gripp cukorkák vagy az "E" kakaó a pöttyös dobozban. Különleges, a világon egyedülálló termékük volt az 1934-től gyártott, úgynevezett "porcelánozott" csokoládéfigura. A Stühmer nevéhez fűződik az olcsó nugátszerű termékek piacra dobása is.

Más források szerint:

Az édességkedvelők először 1941-ben kóstolhatták meg a gyáralapító unokájáról elnevezett tibi csokit. Az elsősorban gyerekeknek szánt, bordázott mintájú csokoládé 2,5 és 5 dkg-os kiszerelésben került forgalomba. Eredeti reklámszlogenje, „tibi nem csak a mama kedvence” az egyre nagyobb kereslet hatására „tibi nem csak a gyerekek kedvence”szövegre módosult.

Az évek során a tibi folyamatos fejlődésen ment keresztül: ma már 100 g-os táblák készülnek, az eredeti bordázást a kockás beosztás váltotta fel, és a hagyományos étcsokoládé mellett megjelentek a különböző ízváltozatok is. Az eredetileg táblás tibi csoki ma már szelet, drazsé, húsvéti nyúl, valamint mikulás, szaloncukor formában is kapható.

2011-ben ünnepelte a tibi csoki a 70. születésnapját, mely alkalomból egyedülálló csokoládékkal lepi meg a vásárlókat. A limitált mennyiségben kapható dunakavicsos tejcsokoládé és a narancs-darabos étcsokoládé nem csak ízében különleges, hanem csomagolásában is: a vignetták belsejében a tibi 70 éves történetéről lehet érdekes híreket olvasgatni a csokoládék fogyasztása közben.

http://mindennapi.hu/cikk/eletmod/tibi-kis-magyar-csokitortenet/2010-12-11/626

Zizi, Frutti, Mitugrász, Űrhajós

A gyárat elkerülték a háború bombái, de nem kerülte el az államosítás. 1948-tól Budapest Csokoládégyár néven működött. Címerében továbbra is megjelenítette a Stühmer-féle csókát, és sok mindent megőrzött Stühmerék sikertermékeiből, egyebek mellett az emlékezetes Zizit, a Fruttit, és persze a Tibit is. A korízlésnek megfelelő új termékek születtek: például az Űrhajós szelet vagy a Mitugrász csoki, a Budapest szelet, ami a budapesti látványosságok fotóival díszített papirosba burkolt keserű csoki volt. A rendszerváltás után is folytatódott a termelés, bár a Kanadában élő Stühmer leszármazottak nem tudták visszavásárolni a gyárat, amit 1992-ben a Stollwerck szerezett meg, majd 2002-ben a Raiffeisen érdekeltségű Bonbonetti Choco Kft. vett át. Tehát most ők gyártják nekünk.

 

Az új tulajdonosok korszerűsítették a gyártást, és bár sok kedvelt Stühmer márka jogáról lemondtak, a Tibi megmaradt náluk, és egész termékcsaláddá bővült. Jelenleg 15 különböző íz között válogathatunk, s az édesség megtalálható drazsé, csokoládé figura és szaloncukor formában is. A gyár által nem kívánt márkák gyártási jogát 2008-ban egy egri cég megvásárolta. Így most is kapható a Melódia szelet, az Arany desszert, a Stühmer Rózsa és a Százszorszép.

 

Lőrinczy Veronika

Van, amikor humorosra veszik a  figurát a Tbi csiokival kapcsolatban:

De akkor nézzük, mi van most:

És nézzük a dicső múltat:

 

 


 

Közélet:
Blogok   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

INNOVEN CATERING- Csodálatos rendezvényi vendéglátás

Figyelem! Álláslehetőség

Cegléden laknak a migránsnak nézett szaudi rendőrök

Abonyi székhelyű remek webáruház, személyes átvételi lehetőséggel

Az ügyészség keményen fellép a trükköző szolgáltatók ellen

Csalók zaklatják a Telekom nevében olvasóinkat!- Ha ilyen felszólítót kap e-mailben ne fizesse be!

A mi Földinket az Országgyűlésbe!

Felvonult az amerikai hadsereg Cegléd közelében

Visszatér sajnos a tél

Így hívhatod ki a kéményseprőt! Fontos! Nem magától jön!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön mit szól ahhoz, hogy a LIDL telekre a Somogyi iskola mellé betelepült a Vidámpark?
   
 Szerintem okés, örülök! 
 Nem is tudom, lehet, hogy nem kellett volna 
 Engem nem érdekel, hogy ott van-e vagy nem 
 Ez már tényleg nagyon felháborító! Úristen! 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok