Mi Abonyunk - 'Nekem a Balaton a Riviéra....'
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Zsolti - 2011.02.23. 12:36:16

Érdekességek a magyar tengerről rovat:

 

A Tó fekvése, jellemzői:


A Balaton Közép-és Nyugat-Európa legnagyobb tava, partvonalát négy megye határolja: Veszprém, Zala, Somogy és Fejér. A tó átlagos vízmélysége 3 méter (legmélyebb, 11-12 méteres részét a Tihanyi-félsziget csúcsánál találjuk), hossza 77 km, területe 600 km2, vízmennyisége 1800 millió m3. Középvízállás mellett a partvonal hossza 195 km. Legszélesebb Balatonfűzfő és Siófok-Sóstó között itt majdnem 17 km. Legkeskenyebb része, a Tihany-Szántód szoros közel 1 km-re szűkíti, két részre osztja felszínét. Vízutánpótlását a csapadék, a Zala folyó és az északi partvidék patakjai szolgáltatják, levezetését a Sió- csatorna oldja meg.

 

A vidék éghajlata:


A Balatoni nyár május végén kezdődik, a fagyosszentek elmúltával. Június elején gyakoriak az esőzések, a napi középhőmérséklet azonban már eléri a 20 fokot. A kánikula június végétől augusztus végéig tart, ebben az időszakban hatalmas zivatarok szokták felüdíteni a fülledt levegőt (éppen ezért a térségben már 65 éve viharjelző rendszer működik, ma már fényjelzés formájában: a partvonalon több ponton elhelyezett viharlámpák percenkénti 30 felvillanása az első fokú, percenkénti 60 felvillanása pedig a másodfokú viharjelzés érvényességét mutatja). Szeptember közepe táján kezdődik és októberbe is átnyúlik az a derűs, száraz idő, amit vénasszonyok nyara néven ismerünk. Télen a sekély vizű tó hamar lehűl, befagy, és a 20-40 cm vastagságú hatalmas jégpáncél kitűnő sportpályát alkot a korcsolyázás szerelmeseinek.

 

Történelem:


A rómaiak a Lacus Pelsó nevet adták a tónak, és majorságokat, villákat építettek a part vidékén. Az északi oldalon szőlőt telepítettek a napos lankákra. A szlávok, kiterjedt mocsárvidéke miatt, Balatonnak hívták. A honfoglaló magyarok néhány ütközet után elfoglalták a tóvidéket, majd megtelepedve megőrizték és szaporították a falvakat, templomokat, monostorokat építettek. Az Árpád-házi I. András király 1055-ben megalapította a tihanyi bencés apátságot. A XII-XIII. században sok faluban kőtemplom épült, később pedig megindult a mezővárosok fejlődése is. A XVI. században megjelent a török, a 150 éves uralom idején igencsak megfogyatkoztak a déli part települései, csak Fonyód vára maradt magyar kézen. Az északi part mentén létrejött a magyar végvárrendszer, melynek várai (Veszprém, Keszthely, Nagyvázsony és Sümeg) a kuruc háborúk idején (1704-1709) ismét fontos szerepet játszottak. A reformkor polgárosodása új korszakot nyitott a Tó idegenforgalmi életében: 1728-ban megépült az első fürdőház, a század végén pedig a kisebb-nagyobb nyári lakok mellett már rangos szálloda is épült. Az 1800-as évek közepétől megjelentek az első gőzhajók, majd 1861-ben megnyílt a déli vasút, amely igencsak serkentőleg hatott a gyógyfürdő- és üdülőéletre. Balatonfüred a század végére valóságos országos központtá vált: a kor társadalmi és politikai vezéralakjai, az irodalmi élet nagyjai itt adnak egymásnak találkozót. Az 1900-as évek elején meginduló iparosodás, valamint az északi part mentén haladó vasútvonal, a lakosság további gyarapodását eredményezték. 1920 és 1940 között számos magánvilla, társas üdülőház, szálloda és panzió létesült. Szanatóriumok sora nyílott a gyógyvízforrásokra épülve Hévízen és Balatonfüreden. A II. Világháború meglehetősen nagy pusztítást végzett a Balaton menti üdülőhelyeken, de az újjáépítés tervszerű kivitelezése ezt a különleges tájat mára hazánk egyik leglátogatottabb térségévé tette.

 

Érdekesség: a tihanyi visszhang

 

A XVIII. század közepe óta létezik, azaz a jelenlegi apátság felépítése óta, ugyanis a Visszhang-dombról elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza, 2 másodperc alatt téve meg az oda-vissza közel 700 méteres távot. Bár a domb és a templom közé ültetett fák megerősödött lombja, valamint a fokozott zajjal járó idegenforgalom időközben lecsökkentették erejét, a tihanyi visszhang ma is sok látogatót vonz. A visszhang-dombra épített víztartály tetején jelenleg étterem üzemel.

 

Tudtad-e hogy...


A Balaton, becenevén a magyar tenger Közép-Európa legnagyobb tava. Felülete 594 négyzetkilométer, hosszúsága 79 kilométer, szélessége pedig 1,3 és 14 kilométer között mozog.




A Balaton elnevezés a szláv blato szóból származik, mely mocsarat, lápot, sarat jelent. Latin elnevezése, a Lacus Pelso, illetve a németek közkedvelt Plattensee szava egyaránt a tó sekély voltára utal.

A Balaton medrének kialakulása mintegy 15 ezer évvel ezelőtt, a földtörténeti holocén korszakban kezdődött, így viszonylag fiatal természeti képződménynek számít. A tó létrejöttében a szélerózió és a tektonikai mozgások egyaránt szerepet játszottak.

A Balaton vízállása már több alkalommal is olyan alacsony volt - legutóbb 2003-ban -, hogy sokan jövőbeli kiszáradását is megjósolták. Bár a vízszint jelenleg optimális, a sekélynek számító tó emberi beavatkozás nélkül néhány ezer év alatt teljesen feltöltődne.

A tóban található 1800 millió köbméter víz teljes kicserélődéséhez több mint két év szükséges. Még ha a látogatottabb strandokon ez nem is szembetűnő, a tó vízminősége kiváló, a Balaton rendelkezik Európa egyik legtisztább víztükrével.

A Balaton vízfelületén tavak esetében szokatlan méretű, akár 1,95 méter magas és 2-12 méter széles hullámok is kialakulhatnak. Ez egyrészt a sekély vízmélységből és a meder interferenciájából, másrészt a szél és Balaton-felvidék hegyeinek kölcsönhatásából fakad.

A Balaton és környékének éghajlatában az átlagosnál erősebbek a mediterrán és az óceáni hatások. Ez a napos órák számában is megnyilvánul, mely évente kétezer körül mozog.

A hirtelen, méregzöld hullámokkal lecsapó balatoni viharokat szinte minden turista jól ismeri. A viharok azonban nem sűrűségük, hanem gyors kitörésük és a meredek hullámok miatt veszélyesek - alig 20 perc alatt 35 m/s erejű széllökések is kialakulhatnak. Az eddigi legerősebb, csaknem 130 km/h sebességű szelet 1961-ben mérték.

A Balaton állatvilága igen sokszínű. A környék számos különleges madárfajnak, a tó pedig közel ötvenféle halfajnak ad otthont. A Balatont gyakran jellemzi a halak tavaszi elhullása, mely egyrészt annak köszönhető, hogy azok kifáradnak az ívásban.

A Balaton már az ókori Római Birodalom idején is népszerű hely volt. Több római császár is elidőzött a környéken - Tiberius Badacsonynál, Galerius pedig Siófoknál -, emellett a fenékpusztai ókori romkert is az egykor itt élő rómaiak emlékét őrzi.

A Balaton kialakulásához a magyar mondavilágban is számos történet fűződik. Ezek egyike szerint a környéken hajdanában két óriáscsalád élt, kiknek családfői egy napon úgy összekaptak, hogy végül egyikük sem maradt életben. A monda szerint asszonyaik könnyeiből született meg a tó.

Mivel a Balaton víztükre a ráeső napfény jelentős részét visszaveri, az északi part déli hegyoldalai olyan kiváló szőlőtermő vidékekkel büszkélkedhetnek, mint például Badacsony. A szőlőtermesztésben rejlő lehetőségeket már az ókori rómaiak is felismerték.

A Balaton-környéki turizmus már a reformkorban is virágkorát élte. A fővárosi lányokat és asszonyokat már több évszázaddal ezelőtt is különféle wellness-szolgáltatásokkal és gyógyeljárásokkal csalogatták a tó partjára, emellett pedig a balatoni színházi élet is kiemelkedőnek számított.

A Balaton hazánk szinte összes művészét megihlette. Sok költő, író, képzőművész és színész töltötte itt a nyarakat - többek között Jókai Mór, Kisfaludy Sándor, Blaha Lujza - vagy épp egész életét, emellett számos művésztelep neve fűződik a tóhoz.

Kultúra:
Kultúra   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Szép este volt: Abonyiak csodálatos szereplése a Szolnoki Szimfonikusok Újévi Koncertjén

Kivonulással fenyeget a SPAR

KIrály Izabella szerint kevés abonyi vevő a kultúrára

ESZENYI ENIKŐ: TAHI TÓTH LÁSZLÓ A LEGNAGYOBB MŰVÉSZEK KÖZÉ TARTOZOTT

Nótások találkoztak Abonyban

Pető Zsolt, Abony Város polgármestere nyitotta meg az országos rendezvényt

Nagykőrös: Hiszem, hogy a Nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény olyan érték, melyet minden magyar embernek látnia kell

Előkészületben a Nagyabonyi Színkör újabb előadása

Kedvenc abonyi rapperünk ismét beindult :)

Remek tanszaki hangverseny a Bihariban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok