Mi Abonyunk - Állami vagy magán?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2010.12.28. 10:24:13

FÓKUSZBAN: Állami vagy magánnyugdíj?

Teljes a tanácstalanság a lakosság körében, hiszen csak félinformációk látnak napvilágot. A kormánypárt rózsaszín lufikat ereget, az ellenzék fekete zászlókat lobogtat. Ez azonban nem érdeke a magyar embereknek. Tényleg nincs, aki pártatlanul megmondja a „ frankót „? Pedig jó lenne, hiszen az igazság valószínűleg a rózsaszín és a fekete között van.

Sokan kaptak levelet magától Orbán Viktortól, melyben a mostani nyugdíjakkal kapcsolatos változásokat dicsőíti az ország miniszterelnöke. Többeknél kicsapta a biztosítékot a propaganda levél, és nem csupán annak tartalma. A küldeményt ugyanis a Nyudíjfolyósító intézet „ adta fel „, mint feladó. Kedves Olvasónk, Figura is jelenleg tanácstalan az ügyben és az alábbiakat kérdezi:

„ Ki tudja megmondani, hogy ha az állami nyugdíjat választom, ki lehet- e venni a hozamot? Vagy azt, hogy melyikbe érdemes lenni állami vagy magán? Mert lassan itt az idő a döntéshez. „

 

Sajnos nem vagyok az ügynek szakértője, de ennek ellenére most kísérletet teszek arra, hogy segítsek eligazodni a témában. Kérem, aki nálunk „ okosabb „, írjon ide kommentet vagy küldje el véleményét, tapasztalatait ide: szerkesztoseg@miabonyunk.hu

 

Az az alábbiakból egyértelműen kiderül, hogy az jár jól, aki az állami nyugdíjpénztári tagságot választja. Ez nem is csoda, hiszen ez a kormányzat célja. Igaz, ez csak rövid távon igaz biztosan, mert még senki sem tudja felmérni, hogy mi lesz 20-30 év múlva….

 

2011. január 30-ig kell eldönteniük a munkavállalóknak, hogy átlépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe magánnyugdíjpénztárukból. December 15-ig a parlament megszavazza az erről szóló törvényt. Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők egyéni számlája a házastárs számára örökölhető lesz. A kormány olyan szabályt alkot, hogy annak kell majd nyilatkoznia, aki pénztáránál akar maradni.

Az, akinek az infláció feletti követelése van, és visszatér az állami rendszerbe, az infláció feletti összeget készpénzben felveheti, vagy azt a részt átteheti egy önkéntes pénztárba. A gazdasági miniszter elmondta, a cél, hogy biztonságossá tegye az állami nyugdíjrendszert, és választhasson az állami és a mostani rendszer között. Egyensúlyban kell lennie az állami nyugdíjkasszának, azaz megengedhetetlen, hogy hiánya legyen. A második alapelv, hogy a nyugdíjkassza csak nyugdíjra költhető.

 

Forrás: www.tozsdeforum.hu

 

Jelenleg a nyugdíjrendszer második pillérét jelentő, több mint 3 millió pénztári tag nyugdíj-megtakarítását kezelő nyugdíjkasszák összesített vagyona több mint 3000 milliárd forintot tesz ki a pénztárszektorban érdekelt kasszák közel 100 százalékát tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség legfrissebb adataiszerint. Ez azt jelenti, hogy ha minden érintett tag átlép, akkor ennyivel gazdagodhat az államkassza. Matolcsy szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy megvan-e a magánpénztárakban gyűjtött vagyon. A kormány ezért vizsgálatot indít, amelynek célja, hogy kiderítse, milyen vagyoni elemek, milyen áron kerültek a kasszákhoz.

Saját számlát nyit az állam az átlépőknek

Matolcsy közölte: a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítására azért van szükség, mert nagy lyuk tátong a nyugdíjkasszán, a nyugdíjkifizetések 30 százalékának nincs meg a fedezete, ennyivel kevesebb folyik be. A kormány által bejelentett átalakítás egyensúlyba hozza a nyugdíjkasszát - mondta Matolcsy, aki közölte: a munkaadók által a dolgozók után befizetett 24 százalékos járulékból tudják fedezni a kiadásokat, a munkavállalók által fizetett 10 százalékot pedig a munkavállalók nyugdíjszámláján írják jóvá.

"Minden pénztártag szabadon dönthet arról, hogy marad-e magánpénztári tag, vagy átlép az állami rendszerbe, erre január 31-ig van idejük az érintetteknek" - mondta Matolcsy, és hozzátette: az a pénztártag, aki átlép az állami rendszerbe, valamennyi megtakarítását magával hozza, ezt az egyéni számláján írja jóvá az állam. Az állami nyugdíjszámlán megtakarított összeg pedig örökölhető lesz - fogalmazott Matolcsy.

Aki marad a magánpénztári rendszerben, annak 10 százalékos járulékbefizetéseit a kasszák fogják gyűjteni, a munkaadók által befizetett 24 százalék viszont az államhoz kerül" - mondta Matolcsy, és hozzátette: ez azt jelenti, hogy aki a magánpénztári rendszerben marad, az a 24 százalékos befizetése után nem lesz jogosult az állami nyugdíjra, vagyis a nyugdíjbefizetéseinek 70 százalékát elveszíti, ezzel kiesik az állami szolidaritás rendszeréből. Matolcsy azt is bejelentette, a kormány terve szerint a magán-nyugdíjpénztári tagság önkéntes lesz, senkinek sem lesz kötelező belépni a rendszerbe.

"Azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akiknek pozitív reálhozamuk volt, úgy léphetnek majd át az állami nyugdíjrendszerbe, hogy megtartják a pozitív hozamot, azt a jövőre vonatkozólag biztonságba helyezhetik" - mondta Szijjártó. Hozzátette: azok a tagok, akik a magán-nyugdíjpénztári tagságukkal veszteséget szenvedtek, az állami rendszerbe történő átlépés esetén kompenzálja az állam, és nyilvántartja őket úgy, mintha az állami nyugdíjrendszerben lettek volna. "A törvénycsomag azt is kimondja, hogy a nyugdíjkasszából csak nyugdíjcélú kifizetéseket lehet majd eszközölni" - közölte a szóvivő. 

A www.origo.hu cikke alapján

LŐVE

Közélet:
Nyugdíj   
 4 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Nem

Steve968 -

2010.12.29. 14:05:42

békekölcsönről, vagy a Nemzeti Színház téglajegyeiről beszéltem. Ha kötvény, akkor az állami, és ebben az esetben sem Botswana állampapírjáról. Úgy gondolom az USA államkötvényei talán elég biztosak, de talán találnék más biztos papírt is. Az tény ezek hozama kicsi, de talán a mindenkori magyar inflációt meghaladja a hozam és az árfolyamkülönbség. A Magyar Állam kötvénye is biztonságosabb, mint maga az, hogy csak fizetek be a nagykalapba és talán majd kapok onnan valamit egyszer, ha megélem. Ráadásul a nyugdíjkorhatárt ha akarják, ha nem szépen fokozatosan emelgetik. Előbb majd 65 majd szépen 70 év lesz. Nem véletlen az sem, hogy "kevés" pénz folyik a különböző kasszákba. Nem hülye egyik ember sem, hogy komplett vagyonokat fizessen be mondjuk a nyugdíjkasszába, de akár az egészségkasszába is, hogy majd később "lóf@szt" se kapjon érte. A nyugdíjnál egy bizonyos szint felett egyszerűen elveszik, így jobban jár, ha maga gondoskodik önmagáról és az állam felé csak a minimális kötelezettségnek tesz eleget. De így van ez az egészségügyben is, mindek fizessen oda, ha egyébként is a magánkorházakat használja. Mindezt teszi annak tudatában, hogy több százezer ember kap különböző juttatásokat, anélkül, hogy valaha is befizetett volna egy kanyi vasat is. Még egyszer leírom, véleményem szerint nincs jó megoldás, mert nem látjuk a jövőt. Ilyen távlatokban akármi történhet, elég ha csak az elmúlt 20 évet figyelembe vesszük. Csaó-csaó: Steve968
pedig egyértelmű

tommy11 -

2010.12.29. 10:08:33

Egyetlen egy esetben jársz jól ( igaz, akkor sem nagyobb részben TE ), ha átlépsz az államiba! Ha hozamod van, egy összegben kérd, hogy fizessék ki! Ennyi! Talán célravezető lenne a Magyar Közlönyben megnézni, hogy pontosan mit is fogadott el az Országgyűlés, ugyanis az én információm az, hogy az állami nem örökölhető! Ugyanis miért lennél te kivétel velem szemben, mert én évek óta fizetem az államiba a pénzt, míg te nem! És mindenki jobban jár, ha utána néz még gyorsan, hogy mennyi is a hozama, még mielőtt az állam bácsi azt nem mondja, hogy: megállapítottuk, hogy nagy a hiány az önkéntes rendszerben, így leállítottuk a kifizetéseket és zároltuk a számlát, míg ki nem derül pontosan, mennyit is sikkasztotak el...addig mindenki legyen türelmes!
Csao-csao

tomsojer -

2010.12.28. 18:41:17

Akkora esélyünk van arra hogy állami nyugdíjat kapunk vagy sem, mint hogy a kötvények akkor érnek-e majd valamit vagy sem! Egyik 19 a másik 20-1.
Egyértelműen nem mondanám, hogy jól jár

Steve968 -

2010.12.28. 16:08:52

az aki az államot választja, mert az sem biztos, hogy kapunk majd nyugdíjat. Ugyanis nem túl sok gyerek születik, ráadásul azok összetétele sem a legjobb, így nem lesz, aki majd a nyugdíjat megtermeli, pl. nekem, vagy épp a legnépesebb korosztályoknak (73-76). Másrészt a törvényeket bármikor lehet változtatni, lásd most. Az egyéni számláknak jelenleg esélyük sincs. Ehhez ki kéne írni a végrehajtáshoz szükséges rendeleteket, utána közbeszerzést a számítástechnikai programra (néhány milliárd), azt meg is kell valósítani (írni), na ez úgy jövő ilyentaájt, az addig befizetett összegeket hogyan tartják nyílván ??? Gizike majd kézzel írja a cetliket ? Ködösítés. Valószínűleg nincs jó megoldás, merta következményei nem holnap jeletkeznek, hanem sok-sok év múlva. Akinek csak néhány éve van hátra, annak biztosan nem éri meg átlépni. Másik jelentős kérdés. Az államnál csak könyvelnek, ott nincs meg a lé, az csak papír, pontosabban néhány karakter. A magánpénztárakban viszont igen. Kötvények, részvények formájában. Csaó-csaó: Steve968

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok