Mi Abonyunk - Színtévesztő vagy?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8079, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2010.12.09. 19:25:29

Színtévesztő vagy?

Próbáld ki! 

Itt a teszt:

http://www.szintevesztes.com/pic.htm

 

 

A világot öt érzékszervünkkel érzékeljük. Ezek közül legtöbb információt a látás közvetít felénk. (A modern embernél az érzékszervek információ közvetítő szerepe körülbelül így alakul: látás 90%, hallás 5%, tapintás 2%, ízlelés 2%, szaglás 1%.)
Ezért nem mindegy, hogy a látásban rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználjuk-e.
Az információvesztés a színérzékeléskor rontja az életminőséget, rontja az információ feldolgozás biztonságát, és ezeken keresztül negatívan befolyásolja a felismerés reakcióidejét.

A. Egy jó színlátó több millió színárnyalatot meg tud különböztetni, egy színtévesztő csak pár ezret, esetleg csak pár százat. Ezért nem veszi észre például, hogy beszélgető partnere elpirul vagy elsápad, így fontos metakommunikációs ismeretektől esik el. Nem veszi észre gyermeke arcszínén, hogy lázas. Nem tud megkülönböztetni érettebb és kevésbé érett gyümölcsöket, nem veszi észre az eltérő színárnyalatokat fogpótlásnál, kozmetikai szereknél, stb. Szinte az élet minden területén hátrányos helyzetben van a jó színlátókhoz képest.

B. Szemünk a világosság és színkontrasztok alapján különbözteti meg, ismeri fel a tárgyakat. A színtévesztők színkontraszt érzékenysége kisebb az ép színlátókéinál. Ezért kevesebb részletet tudnak felismerni környezetükben. Különösen a színes betükkel nyomtatott szövegek, ábrák, térképek okoznak nehézséget számukra. Kísérleteket végeztünk a korrekciós szemüveget viselo színtévesztőkön és azt tapasztaltuk, hogy színkontraszt érzékenységük csaknem a normál szintre javítható.

C. Több, mint 100 olyan foglalkozás ismert, amelyeknél a színtévesztés hátrányos helyzetet jelent. Például orvos, fogász, fogtechnikus, fodrász, kozmetikus, szobafestő, cipész, kirakatrendező, keramikus, textil ipar, festék gyárak, gyógyszergyártás, élelmiszer ipar, stb.

D. Gyermekkorban különösen hátrányos a színtévesztés. Ebben a korban a tanulásban és az önértékelésben is hátrányos helyzetbe kerül a kisgyermek. Óvodások és kisiskolások például rajzaikon vörös füvet, zöld háztetőt festhetnek, és ezért rossz jegyet kaphatnak, ráadásul még ki is nevetik őket a többiek. Nem látják jól színes tankönyveik ábráit, a színes krétát a táblán, a térképek színes vonalait.

E. A közlekedésben saját magára és másokra rendkívül veszélyesek a színtévesztők. A jó színlátók messzebbről veszik észre a közlekedési jelzőlámpák és a stoplámpák fényét. Gyakoriak azok a balesetek, melyekben színtévesztők áthajtanak a pirosan világító sorompó lámpa ellenére a síneken.

F. Vadászatban sajnos éppen a színtévesztők számára legnehezebb színeket (a barnát, a zöldet és a khaki-színt) kellene biztonságosan megkülönböztetni. Itt a korrekciós szemüveg igen sokat segíthet.

G. Színtévesztő férfiak nem várt és össze nem illő színekbe öltözködnek, esetenként felemás zoknit vesznek fel.

H. Vásárlásnál a csomagoláson elhelyezett színes feliratok és ábrák megjelenése eltérhet a normálistól.

I. Díszítésnél, festésnél, stb. A színek megválasztása ill. harmonizálása eltérhet a normálistól.

J. Kártyajátékoknál.

K. Videojátékoknál a megkülönböztethető színárnyalatok száma csökkenhet. A jelenség olyan, mintha a videokártya egy jóval rosszabb minoségü lenne.

L. Sportolásnál, mind az élő mind a TV-n követett játékoknál. Romlik a mezek megkülönböztethetősége.

M. Információvesztés bizonyos elektronikai berendezések kijelzőinek leolvasásakor: pl. LCD kijelzők, színes mobiltelefon kijelzők, LED számkijelzők leolvasásánál mind a vörös mind a zöld digitek esetében.

 

Néhány szó a Színtévesztésről

A színes világ

A körülöttünk zajló világról öt érzékszervünk által szerzünk tudomást. Azonban az információk legnagyobb részét, 90%-át szemünktol kapjuk. Az emberi szem színesen lát, ezért a színes információ talán a legfontosabb adat számunkra. Színe alapján keresi meg a háziasszony a friss húst és zöldséget; az arcszín árulja el az egészséget vagy a betegséget éppúgy, mint a kedély hullámzását; színük alapján választjuk ki ruháinkat, kozmetikumainkat, bútorainkat. Színes lámpák jelzik a légi, vízi és földi közlekedésben, hogy merre szabad menni, merre nem; színjelzések alapján ismerik fel a villanyszerelok a különböző vezetékeket; a számítástechnikában a monitor színes feliratai segítik a gyors tájékozódást.
A színeknek nemcsak tájékoztató szerepe, hanem fontos hangulatformáló ereje is van. A megfigyelések szerint a vörös élénkít, a zöld nyugtat, a kék szín segíti az összpontosítást, a barna álmosít. Bizonyos színösszeállításokat harmonikusnak, másokat zavarónak, össze nem illőnek érzünk.
Szimbolikus jelentést is tulajdonítunk a színeknek. Európában a fekete a gyász színe, a fehér tisztaságot, szűziességet jelez. A vörös lángoló érzelmeket, a sárga irigységet jelent.

Egészségünk:
   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Érdemes elektromosra cserélni a hagyományos fogkefét

A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

Kérdezz, felelnek - tanácsadás az interneten

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
25

Truckman -

2010.12.10. 08:20:59

Jut eszembe, a babos könyvről! Ha már babos könyv, akkor már legyen alkalmassági orvosi vizsgálatról is szó, mikor lejár az Egészségügyi (Úriaknak 10 év, Hivatásosoknak meg 5 év) érvényesség a jogosítvánokban! Nos! Január 1-től 10%-al megy feljebb ezen papírok beszerzésének költsége! Amit díjazok, az az, hogy 81 évtől, 4000 Forinttal lesz drágább a jogsi megszerzése, de az sem akármilyen módon, mint eddig! Az is díjazom, hogy a "beteg" emberkék, azaz a cukorbetegek, a rokkantak, vagy ahogy a rendelet fogalmaz A KÖZÚTI BIZTONSÁGOS VEZETÉST BEFOLYÁSOLÓ OKKAL bír az alany, nos azt felküldik Pestre 1 szakbizottság elé! Ki majd eldönti, kaphat e jogosítványt, ha igen azt sem 5 évre már, mint eddig! EZT AZÉRT DÍJAZOM, MERT A KALAPOS EMBERKÉK, MEG ÁLTALÁBAN MINDEN ÖREG, KRIPTATÖLTELÉK TÖBBSÉGE, ELTŰNIK AZ UTAKRÓL MAJD -DE HÁLA ANNAK KI EZT KITALÁLTA, ELFOGADTATTA- KÖZÜLÜNK IS HULL KI JÓPÁR ALKALMATLAN GÉPJÁRMŰ VEZETŐ! KIK EDDIG CSAK "LEFIZETVE" HÁZIORVOSUKNÁL/SZTK-BAN CSINÁLTATTÁK MEG A JOGSIHOZ AZ ORVOSI ALKALMASSÁGI IGAZOLÁST, MERT MÁSKÉNT A BÜDÖS ÉLETBEN NEM KAPHATTA VOLNA MEG A 102EST! ENNEK 2011.JAN.1.-TŐL VÉGE! AMEN!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok