Mi Abonyunk - Karácsonyfát, de milyet?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2010.12.09. 11:44:14

 

Karácsonyfát! De milyet?

 

A karácsonyfa vagy nagy öröm, vagy sok bosszúság. Nem mindegy, mennyi pénzt költünk rá, és az sem, mennyi dolgunk van vele az ünnepek alatt. A reggel.hu összeállítása.

 

„A karácsonyfa tartósságának legfontosabb feltétele, hogy ne vágják ki túlságosan hamar, és az eladásig vagy a díszítésig megfelelően tárolják – mondta Dávid József kertész. – Éppen ezért a legideálisabb, ha olyan kertészetből vagy termelőtől választjuk a fenyőfát, ahol a szemünk előtt vágják ki. Egy hétnél korábban nem érdemes megvenni, mert a tárolása problémát okozhat. Akinek van kertje, az lombbal letakarva, elfektetve tartsa a szabadban, amíg be nem viszi a lakásba. Ha erre nincs mód, a lakás leghidegebb helyiségében tárolja úgy, hogy egy vödör vízbe állítja! Szerencsés, ha egy nappal korábban beleállítja a fenyőfatartóba, hogy a fa felvehesse legszebb formáját.”

A fenyő akkor igényli a legtöbb törődést, amikor a lakásba kerül. Fontos, hogy hol helyezi el. Lehetőleg a fűtőtesttől távol, ne túl meleg szobába tegye! „Vannak már olyan fenyőtalpak, amelyeknek az alján van víztartó, érdemes olyat választani – tanácsolta Dávid József. – Jót tesz, ha kétnaponta pótoljuk a friss vizet, és ha nagyon száraz a levegő, kis permetezővel szórjuk meg vízzel naponta többször is.”

 

Az élő fenyőre nagyon kell vigyázni!

A földlabdás fenyő csak akkor jobb megoldás, mint a kivágott, ha nagy körültekintéssel gondozza. Ezek a fák ugyanis általában kisebbek, ezért sérülékenyebbek is, mint azok, amiket kivágnak. Fontos, hogy ne azonnal vigye a lakásba, először tegye olyan helyre, ami se nem meleg, se nem hideg, majd néhány nap után kerüljön a fűtött szobába! 19 foknál többet nem szeret, négy-öt naponként locsolja, és két hétnél tovább ne tartsa fűtött helyen! Fontos, hogy csak akkor ültesse el, amikor a fagyok már elmúltak, különben tönkremegy!

 

A lucfenyő

A hagyományos karácsonyfa. Legtöbben ezt választják. Nem csak azért, mert ez a legolcsóbb, hanem mert formás, és sokáig karácsonyillatot áraszt a szobában. Hátránya azonban, hogy tűlevelei szúrósak, és pár napnál tovább nem bírja a fűtött szobában. Mivel sok van belőle, sok van közötte, ami hibás, ághiányos, ritka, ferde, ezért nagy körültekintést igényel a kiválasztása.

A normand

Hiába a legdrágább, a második legnépszerűbb fa. Gyakorlatilag nem hullik, csillogó, tömött lombja nem veszti fényét az ünnepek után sem. Könnyű díszíteni, mert nem túl szúrós, és mivel sűrű, kevesebb dísszel is jól mutat. Kisgyermekes családoknál praktikus, mert akár egy hónapon keresztül is szép és illatos. Hátránya az ára: egy karácsonyi vacsora vagy több lucfenyő is kijön belőle.

Erdei fenyő

Ez a fajta formájában legkevésbé hasonlít a szabályos fenyőfára. Ágai kicsit csüngőek, tűlevelei sötétzöldek, hosszúak és ritkák, s nem olyan szúrósak. Nagy előnye, hogy két-három hét lakásban tartózkodás után sem hullajtja le leveleit, viszont nagyon gyantás, ezért nem ideális lakásba. Éppen ezért annak ellenére sem sokan választják, hogy nem túl drága.

Ezüstfenyő

Az ezüstfenyő előnye, hogy rendkívül szabályos fajta, és sokáig megtartja tűleveleit. Hátránya viszont, hogy rendkívül szúrósak, merevek az ágai, így nehéz feldíszíteni, és szinte semmi fenyőillata nincs. Ráadásul lombozata eleve nem túl fényes, ezért gyorsan száradtnak, kopottnak tűnik. A közepes árkategóriába tartozik, 1600–2800 forint métere.

A duglász

Első ránézésre a leginkább a luchoz hasonlít, csak kicsit világosabb színű. A luchoz képest előnye, hogy tűlevelei rövidek és puhák, így könnyebb díszíteni. Tűlevele megszáradva sem hullik le, ami előny, hátrány azonban, hogy a színét is elveszti közben. Ráadásul frissen is alig van fenyőillata, és nagyon drága, 2500–5000 forint métere.

Közélet:
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Az 1ik multi...

Truckman -

2010.12.10. 08:42:18

...4900ért ad bármilyen élőfenyőt! Viszont visszaad belőle -ha visszaviszed neki Januárban- 4000 pézt, csak épp a náluk levásárolható utalvány formájában! Vedd tőlük! Védd a környezeted!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok