Mi Abonyunk - Újabb kéménytűz Nagykőrösön, a tetőgerenda izzott
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 6947, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.02.23. 13:47

Február 23-án hétfőn a reggeli órákban kéménytűz miatt riasztották a tűzoltókat Nagykőrösön, a födémszerkezet gerendája izzott a szerencsétlen eset során. A Rákóczi utcai családi házban egy vegyes tüzelésű fűtőberendezés kéménye mellett izzottak a fagerendák. A tulajdonos lélekjelenléte előzte meg a nagyobb tragédiát. Gyakorlatilag mire a kivonuló egységek megérkeztek, ő maga megakadályozta a tűz továbbterjedését. A katasztrófavédelem munkatársai átvizsgálták a kéményt, annak használatát betiltották. A vizsgálat során kiderült, hogy a kéményben nagy mennyiségű koromlerakódást található. A kémény újbóli üzembe helyezéséhez szakemberekre lesz szükség. A család más kéménnyel, más fűtési módszerrel megoldja a fűtést ideiglenesen.

 

Minderről Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője számolt be lapunknak.

Ez egy héten belül ez a második nagykőrösi kéménytűz volt, az eset kapcsán a szakembert az okokról is megkérdeztem, aki lapunknak elmondta, hogy a kéménytüzek fő okozója a kémények belsejében felgyülemlő lerakódott nagymennyiségű korom. Ez kapott lángra a mostani esetek kapcsán is, ilyenkor a füst is visszajöhet, beáramolhat a lakásokba, házakba, mely mérgezést okozhat. Sajnos, a kéménytüzek velejárója az is, hogy ilyenkor nagy mennyiségű szikra is távozik, melyek könnyen lángra lobbanthatják a házak tetőszerkezetét, a födémet. Különösen veszélyes ez több évtizedes fagerendák, tartólécek esetében. Akár egész tetők, vagy a teljes családi ház is a kéménytüzek áldozatává válhatnak. Ezért is ajánlják figyelmükbe a Katasztrófavédelem munkatársai az alábbi, korábbi közleményüket:
Év eleji mti hír a kéménytüzekről:

Az utóbbi években folyamatosan csökken a kéménytüzek száma az országban - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. A közlemény szerint 2014-ben három százalékkal kevesebb kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat, mint egy évvel korábban, 2012-höz képest pedig 15 százalékos a visszaesés. 2012-ben 958 ilyen eset volt, 2013-ban 842, tavaly pedig 813 - tették hozzá. Rámutattak, hogy a lakástüzek több mint 95 százaléka valamilyen emberi mulasztásra vezethető vissza, és az ilyen balesetek egy részét közvetlenül éppen a füstelvezetőben fellépő hiba okozza. Az adatok alapján a katasztrófavédelem szerint kijelenthető, hogy a legtöbb kéménytűz a lerakódott korom eltávolításával, a kémény rendszeres karbantartásával megelőzhető lenne. A megelőzés fontos eleme az is, ha a fűtés során csak olyan anyagokat szabad elégetni, amelyekre a kéményt tervezték.

A balesetek megelőzésének elengedhetetlen feltétele, hogy a kéményseprést végző szakemberek elvégezhessék a munkájukat, vagyis be kell engedni a kéményseprőt az ellenőrzés időpontjában otthonunkba - fűzték hozzá. A kémények állapotát gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén pedig félévente indokolt ellenőriztetni - áll a közleményben.

Közbiztonság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Cegléd: Ittasan, jogsi nélkül halálra gázolta, majd sorsára hagyta a fiatal kerékpáros lányt

Ezért zárták le tegnap a 40-es utat- Frontális ütközés

Minden ötödik ellenőrzött autóst megbüntették a rendőrök

Horrorkaravánok a magyar utakon! A négyes úton is gyakran felbukkannak

ELKAPTÁK A CEGLÉDBERCELI NÉNIT, AKI TÁSKÁJÁVAL VERTE MEG A KALAUZT

Botrányos dugók az M0-on! Akár öt órát is várhatnak a kamionok

Borzalmas dolog történt az Alkotás utcában! A tettes elmenekült!

Nagy csattanás volt Törtelen

Csúnya baleset történt Törtelen

Egyhetes ellenőrzés kezdődik ma az utakon!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Kire szavazna Ön a 7. választókerületben?
   
 Antal- Láng Edina 
 Czagány Zsolt 
 Guti Tivadar 
 Retkes Mária 
 Sulyok Istvánné 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok